Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Keller Ágnes

vasárnap, 10 szeptember 2017 12:09

Nyelvtanulás anyanyelvi környezetben

Az Erasmus+ KA1 pályázata révén jutottam el Máltára, ahol kéthetes angol nyelvi képzésen vettem részt 2017 nyarán. Augusztus második felében kevesebb tanár érkezett az iskolába nyelvtanfolyamra, így 2-3 fős csoportokba osztottak be bennünket. Ennek voltak előnyei és hátrányai egyaránt. Sajnos nem tudtunk barátkozni más országbeliekkel, ráadásul a mi csoportunkban ketten magyarok kerültünk össze. Az első csalódottság után hamar megtaláltuk a pozitív oldalát is ennek; az órák nagyon intenzívek voltak, s specifikusan tudott velünk foglalkozni Cate, a brit tanárnőnk. Természetesen kihasználva anyanyelvi tanárunkat, kértük, hogy a szóbeli kommunikációra és a szövegértés fejlesztésére helyezze a hangsúlyt. Cate szenzációs volt! Mindig kért visszacsatolást, de megerősítettük abban, hogy sokat tanulunk tőle, élvezzük az óráit.

Nagy szerencsémre csoporttársammal Imrével – aki egy győri szakgimnázium történelem szakos tanára – az érdeklődésünk hasonló volt, így az órák után együtt fedeztük fel Máltát, s aztán az élményekről Cate-nek mindig beszámoltunk; ókori katakombák, középkori városok, templomok, múzeumok, strandok, hajókázások, éttermek, kávézók. No persze a magyarországi promóció sem maradt el. Cate nagyon nyitott volt, érdeklődött Magyarország iránt, így azt is bemutattuk.

Visszagondolva hihetetlennek tűnik, hogy mi mindenről tudtunk beszéltgetni angolul!

Én arra bíztatok mindenkit, hogy bátran próbálja ki az Erasmus+ lehetőségeit, mert elszakadva a mindennapok rutinjától, fel(meg)szabadulva a kötelezettségektől anyanyelvi környezetben olyan élményekben lehet része, amelyek többszörösen megtérülnek.

Én tudatosan választottam ezt a kurzust, hazaérve azonnal beiratkoztam egy 300 órás nyelvi képzésre, s ha lehetőség lesz rá a jövőben, szívesen részt vennék egy magasabb szintű vagy egy módszertani képzésen.