Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Krizsán Pál

szerda, 10 július 2019 16:39

Van egy appom...!

 

Iskolám, a Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola 2019-ben újabb sikeres Erasmus+ pályázatot nyert, „Közösen a modern oktatásért!” címmel.

A program egyik megvalósítójaként 2019. 07.01. – 07. 06. között részt vettem egy olaszországi továbbképzésen. A továbbképzés hivatalos neve: „There is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning!” Az „Europass Teacher Academy” firenzei központjában olyan applikációkkal találkoztam, melyeket reményeim szerint jól fogok tudni használni szeptembertől a tanítási gyakorlatomban.

Vasárnap este érkeztem Firenzébe, s rögtön szembesültem a ténnyel, hogy a nagy meleg ellenére mennyi turista sétál a városban.

Hétfőn elkezdődött a munka! A csoportban spanyol, portugál, finn és német kollégák ültek. A magyar oktatási rendszert ketten képviseltük. Mivel az „órarendet” már előre megküldte Iacopo tanár úr, így nagy érdeklődéssel vártam a közös munkát. Kezdésként mindenki a házi feladatként kapott bemutatkozó filmet, vagy prezentációt mutatta be, így kezdvén az egymással való ismerkedést. Iacopo tanár úr felkészülten, türelmesen, empatikusan, s nem utolsó sorban mediterrán vehemenciával fogott hozzá az applikációk bemutatásához. A tanfolyam során nemcsak a programok kezelő felületével ismerkedtünk meg, hanem azzal is, hogy melyik alkalmazást mikor, hol használjuk a tanóránkban.

Kicsit szokatlan volt, hogy a hét elején délelőtt, míg a hét második felében délután jártunk iskolába. A kinn töltött idő során megtanultam a Trello, a TED, a Canva, az Aurasma és számtalan további alkalmazások használatát, melyek tableteken, okostelefonokon egyaránt használhatók. A sok program, felület, alkalmazás közül nekem az ú.n „augmented reality”, magyarul „kiterjesztett valóság” programok tetszettek a legjobban, melyekben 3D-s felületeket tudunk létrehozni.

A foglalkozásokat követően, vagy éppen megelőzően volt idő ismerkedni Firenze nevezetességeivel. Történelem tanárként nagy élmény volt barangolni a város szűk utcáin. Láttam Dante szülőházát, Galilei, Machiavelli, Michelangelo sírját. Megcsodálhattam a monumentális Dávid szobrot, s napjában kétszer, az iskolába menet elsétálhattam a híres Dóm mellett. Az iskola is szervezett városnéző sétákat, ahol a turisták által kevésbé látogatott helyeket ismerhettük meg. A program zárásakor egy hosszabb kiránduláson vehettünk részt, ahol Toszkána további nevezetes településeire juthattunk el. (Siena, San Giuliano)

Összegezve, messzemenőkig igaz, egy korábbi, hasonló tematikájú tanfolyamról írt értékelésem: „A tanított alkalmazások, módszerek, eljárások teljes mértékben megfeleltek az előzetes várakozásaimnak, hiszen olyan dolgokat tanulhattam, melyekkel kiegészíthettem korábbi ismereteimet, valamint a korábbi, hasonló tematikájú IKT továbbképzésen tanultakat. Azt gondolom, a Firenzében tanultakat jól fogom tudni hasznosítani iskolámban, hiszen az IKT alapú oktatás egyre inkább tért hódít a hazai oktatási intézményekben. Szerencsére iskolánkból más kollégák is részt vettek hasonló képzésen, így lesz kivel együttműködve munkálkodni ezen oktatási mód honosításában, népszerűsítésében

hétfő, 08 augusztus 2016 14:08

Failte – hangzik az ír üdvözlés

Sokszor hallottam ezt a gaelik nyelvű köszöntést Dublinban, mikor az Erasmus + KA1 program keretén belül, július végén két hetes nyelvtanfolyamon vettem részt Írországban. A továbbképzés helyszínének, ahol egyben a szállásom is volt, Dublin nagy múltú egyeteme, a Trinity College adott otthont. A kurzust a spanyolországi központú „English Matters” tanártovábbképző iskola szervezte.

A tanfolyam július 25-én kezdődtt, így már előző nap landoltam Írországban. A másnap, hétfőn kezdődő nyelvtanfolyamot kifejezetten pedagógusoknak szervezték, kik Európa különböző általános és középiskoláiból érkeztek.

A tanfolyam hivatalos neve, English for Teachers with low level of English” volt. Nagyon örültem, hogy részt vehettem ezen a tanfolyamon, mivel a nyelvi kurzus jól egészítette ki az őszi, máltai, Erasmus+ „IKT eszközhasználat a tanórákon” képzésem. Az ott megszerzett digitális ismereteimet most alaposabb, biztosabb nyelvtudás birtokában tudom bővíteni, kiegészíteni, fejleszteni.

A csoportot 16 pedagógus alkotta, kik Spanyolországból, Olaszországból, Lengyelországból, Ausztriából, s jómagam Magyarországról érkezett. Az órák reggel kilenctől, délután négyig tartottak, egy rövidebb reggeli, s egy hosszabb ebédszünettel megszakítva.

A kurzus szervezői előre elküldték a tematikát, így volt időm felkészülni Írország történetéből, kultúrájából, turisztikai látványosságaiból. Nyelvi ismereteimet is ennek megfelelően tematikusan frissítettem, bővítettem.

A két hét során jellemzően négyfős csoportokban dolgoztunk. Nagyon sokszor volt „terepmunka”, melynek során előre kiadott feladatlappal, kérdéssel indultunk útnak. Gyakran kellett használnunk az okostelefonjainkat fényképeket készítendő, melyeket aztán mellékeltünk a feladatlapokhoz, s így küldtük el a tanárunknak. Már a kezdet kezdetén jelezték a szervezők, hogy a tanfolyam végére minden csoportnak egy prezentációt kell készítenie közösen, majd bemutatnia azt a tanfolyam résztvevőinek. Ezen alapfeladaton kívül minden napnak volt egy meghatározott témája, mely főleg Írország, Dublin nevezetességeihez, múltjához, jelenéhez kapcsolódott. A kiadott, olykor játékos feladatokat párokban, vagy csoportokban kellett megoldanunk. Volt, mikor a Nemzeti Múzeumban jártunk, máskor egy képtárban voltunk, megint máskor az ír zenével, nemzeti sporttal, ételekkel, italokkal ismerkedtünk meg.Feladatlappal felvértezve meglátogattuk a világhírű „Book of  Kells” múzeumot, hétvégén az iskola szervezésében kirándultunk Glendlaugh-ba és Killkeny-be. Saját szervezésű túrám során eljutottam Belfastba, Bushmills-be, s az "Óriások lépcsőjéhez”, Giant’S Causeway”-hez is. Minden nap végén tapasztalatainkról, benyomásainkról, illetve a végzett tevékenységeinkről munkanaplót kellett vezetnünk, melynek köszönhetően nemcsak az angol szóbeli, hanem írásbeli készségünk is fejlődött. Tanárnőink, Joanne, és Sorcha, valamint Bakshi tanár úr nagy türelemmel, hozzáértéssel, felkészülten foglalkozott velünk

A tanultaknak köszönhetően, már biztosabb nyelvtudással felvértezve, a kurzus végén sikerült megalapoznom egy reménybeli Erasmus+ kapcsolatot egy lengyel általános iskolával.

Összegezve, egy tartalmas, hasznos, előrevivő kurzuson vettem részt, melynek köszönhetően nemcsak nyelvtudásom, hanem arra alapozva IKT ismereteim is bővülni fognak, melyet jól fogok hasznosítani az elkövetkező tanév során.

Az Erasmus+ KA1 program keretén belül két hetes továbbképzésen vettem rész 2015. október 5-től 2015. október 17-ig Máltán. A továbbképzésnek az Executive Training Institute (ETI) adott helyet a főváros legforgalmasabb, legnyüzsgőbb kerületében, St. Julian's-ban. 

Mivel a kurzus október 5-én kezdődött én már előző nap kiutaztam a szigetre. Már a megérkezésem napján felfedező útra indultam a városban. Meglepett Valletta nyüzsgő, lüktető, sokszínű élete, ahol az őszi hónap ellenére rengeteg turista sétált, ismerkedett a tengerrel, a város nevezetességeivel.

A hétfői iskolai kezdés során kapott órarend teljes egészében lefedte az előzetesen kapott tematikát, így nem lepett meg, hogy a tanfolyam során az új számítástechnikai alkalmazások elsajátításán kívül módszertani ismereteinket is bővíteni fogjuk.

A továbbképzés hivatalos neve, amelyen részt vettem: Technology Enhanced Learning. A kurzus témája az IKT eszközök tanórai használata, egy új típusú oktatási forma keretén belül. A webquest-módszer lényege, hogy a tanár megalkotja a lecke, a témakör módszertani vázát, (a webquest-dokumentumot), melyet aztán a tanulók a különböző számítástechnikai alkalmazások segítségével, tartalommal kell, hogy megtöltsenek. Ez a vázlatdokumentum, valamint az elsajátított IK technológiák segítik a tanulókat a világhálón való tájékozódásban, és egyben megadja számukra az irányt is, amerre haladniuk kell az információszerzés során.

A két hét során megtanultam blogot szerkeszteni, weboldalt tervezni, szófelhőket készíteni. Elmélyítettem tudásomat a következő programok és alkalmazások használatában: Hot Potateos, Webquestons, Create an Avatar, Creating Animated Slideshows, Online Tools, Designing a Webquests, Online Dictionaries, Creating a WIKI, Using the Interactive Whiteboard, Creating Cartoons, Editing Video and Audioclips, Designing Crosswords and Quizzes and Podcasting

A foglalkozások napi rendszerességgel kilenctől fél háromig tartottak. Az első héten tizenhatan voltunk, a második hétre tizenhárman maradtunk. A résztvevők nagy része Lengyelországból és Bulgáriából jött, Finnországot, Spanyolországot, Csehországot, Szlovákiát egy – egy fő képviselte. Magyarországról ketten jöttünk, a kolléganő az első hét után, mivel véget ért számára a tanfolyam, hazautazott.

Az órákat követően volt idő délutánonként barangolni Valletta szűk utcáin, fürödni a tengerben, hajókázni az öblökben. Az iskola szervezésében eljutottunk a sziget hajdani fővárosába Mdinába, voltunk Gozon, s láthattuk az ötezer éves templomok romjait. A szigettel való ismerkedésben szerencsére nem zavart a kánikula, így csak ajánlani tudom Málta megismerésére a kora őszi hónapokat.

A tanított alkalmazások, módszerek, eljárások teljes mértékben megfeleltek az előzetes várakozásaimnak, hiszen olyan dolgokat tanulhattam, melyekkel kiegészíthettem korábbi ismereteimet, valamint a korábbi, hasonló tematikájú IKT továbbképzésen tanultakat. Douglas tanár úr skót származását meghazudtolva örömmel, türelmesen, és főleg humorosan osztotta meg velünk tudásának gazdag tárházát. Tudása, felkészültsége, szakmai hozzáértése példaértékű volt számunkra.

Az iskola dolgozói, munkatársai türelmesen, megértően, empatikusan kezelték kéréseinket, kérdéseinket, s igyekeztek mindenben a segítségünkre lenni, akár programszervezésről, akár igazolások kiállításáról, akár közlekedési útmutatásról volt szó. Köszönet érte!

Itt szeretném megragadni az alkalmat, s megköszönni mindenkinek a segítségét az iskolai koordinátortól kezdve a KLIK-ben dolgozó kollégákon keresztül, a külső partnerekig bezárólag, akik lehetővé tették számomra ezt a két hetes utat.

Azt gondolom, a Máltán tanultakat jól fogom tudni hasznosítani iskolámban, hiszen az IKT alapú oktatás egyre inkább tért hódít a hazai oktatási intézményekben. Szerencsére iskolánkból más kollégák is részt vettek hasonló képzésen, így lesz kivel együttműködve munkálkodni ezen oktatási mód honosításában, népszerűsítésében.