Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Sziráczky Rita

kedd, 25 július 2017 14:48

Drámakalandozás a Titanic városában

Régóta érdekel drámatanár kollégáim munkája. Több drámapedagógus mellett dolgoztam mozgástanárként, de igazán sosem láttam bele mélyen munkájukba. Nos fantasztikus lehetőséget kaptam, részt vehettem az Erasmus+ tanártovábbképző program keretén belül egy drámapedagógiai kurzuson. Fő szempontja volt, hogyan integráljuk be a drámajátékot mindennapi oktatásunkba.

Sziráczky Rita vagyok a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola táncpedagógusa, kreatív gyerektánc oktatója.

2016 év elején iskolánk művészeti vezetője keresett meg azzal a kérdéssel, szívesen részt vennék e, Angliában egy drámapedagógiai továbbképzésen.

Természetesen örömmel igent mondtam, hiszen mindig is nyitott és fogékony voltam új dolgokra, új ismeretek megtanulására. Szeretek idegen országban más kultúrákkal, más emberekkel megismerkedni, feltöltődni, új impulzusokat kapni.

Nem volt könnyű döntés annak ellenére, hogy nagyon vágytam a feltöltődésre, hiszen 3 kisgyermekemet hagytam itthon 2 hétre, de azt gondolom, szüksége van az anyának is egy picit „egyedül” lenni, elvonulni és más dolgokkal foglalkozni, kiszakadni a mindennapi rutinból. Jót tesz mindenkinek.

Hogy a lényegre térjek csodás utazásom Southtamptomba vezetett, amely Londontól délre egy tengerparton fekvő kikötő város. Talán többen tudják, miről nevezetes: innen indult útjára a tragikus sorsú Titanic.

Európa több országából látogattak el alsós/felsős pedagógusok: Görögországból, Törökországból, Ausztriából, Spanyolországból, Lengyelországból, Csehországból és Németországból.

Minden napom egy kihívás volt, ugyanis szinte minden nap más helyszínen folytak az előadások. Ez már nekem egy nagyon nagy feladat volt, hiszen egy idegen városban, ahol ráadásul ellenkező irányú a forgalom, hát … De örömmel jelentem mindenhova eljutottam.

Fantasztikus előadókkal volt szerencsém találkozni, rengeteg játékot, játékos feladatokat tanultam, amit táncóráimon is remekül fel tudok használni, illetve megosztottam az iskola többi tanárával, hiszen ennek az is a lényege, hogy a tanfolyamon szerzett tudásunkat más kollégánknak is továbbítsuk.

Voltak gyakorlatias feladatok, voltak elméleti oktatások, voltunk általános iskolában, színházi előadásokon.

Számomra legkedvesebb program az iskolalátogatás volt, erről is osztottam meg több képet fotomontázsomban. Fantasztikusan gyerekközpontú, meleg hangulatú, kedves, családias kis általános iskola életébe pillanthattunk be. Élmény volt. Köszönöm!

A feszített tempó mellet, kirándulásokra, városnéző körutakra is elvittek minket. Láthattam a misztikus Stonehenge-t, a Salisbury Cathedralis-t, Winchesteben is sétálhattunk és persze Londonba is elvittek minket, ahol az a fantasztikus élmény ért, hogy a Globe Színházban megnéztük Shekaspeare Machbet c. drámáját. Másik meghatározó élményem volt utazásom során.

2016 augusztusban már kamatoztathattam is tapasztalataimat, játékos feladatokat „kipróbálhattam”,egy nyári tábor keretein belül. Friss élményeimmel  tarkíthattam a tábor foglalkozásait.

Összegezve a tanulmányi kirándulásomat, tízes skálán a maximumot üti meg.

Ez úton is szeretném megköszönni a magyarországi Erasmus+ szervezőinek segítő munkáját!

Sziráczky Rita

táncpedagógus