Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Deutsch Gabriella

Belfast, az élő múlt – módszertani sokszínűség

középiskolai tanároknak

Az International Study Programmes által szervezett középiskolai angoltanároknak szóló módszertani továbbképzésen vettem részt Belfastban 2015. június 4-12. között. Az iskolánkban (Budapest IX. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumban) már második éve működő Erasmus+ program tette ezt lehetővé számomra. Az angol nyelvi civilizáció tanítása során az ír kultúra és nyelv háttérbe szorul a brit, amerikai és ausztrál kultúrával szemben. Meg akartam ismerni az ír/brit világnak ezen szegletét, ezért is esett a választásom erre a kurzusra, nem bánva a többszöri átszállással járó hosszú utazást sem.

A kurzus programjában megjelent az ír irodalom Eamon Hughes egyetemi tanár magas szintű előadásán keresztül, amelyben kitért a filmművészetre is. A tanulmányok másik jelentős részét a módszertani órák tették ki, ahol is kompetenciák mentén haladtunk Jenny Watters vezetésével. A hihetetlenül élvezetes és gyakorlatias órákon rengeteg módszertani útravalót kaptunk Jennytől. Naponta más készséget helyezett a központba, amit igyekezett színes, szórakoztató, eszközöket is igénybe vevő módon megközelíteni, a módszertani spaletta széles repertoárját felvonultatva. 20 év angoltanítás és számos módszertani konferencia után is sok új feladattal ismerkedtem meg. Magunkon is kipróbáltuk a feladatok egy részét kooperatív munkaformákon keresztül, amik nagyon jól összekovácsolták a csoportunkat. Thank you Jenny.

A csoportunkban több európai nemzet is képviseltette magát: litvánok, lengyelek, hollandok, osztrákok, németek, portugálok, szlovákok és magyarok. Csoportkohézió szempontjából nagyon jónak tartom, hogy sok egynapos és félnapos kirándulás volt, amiket a programban elszórva helyeztek el. Én a kéthetes programnak az utolsó nyolc napjára csatlakoztam a csoporthoz. Az első héten több kulturális program volt Belfastban, tanóra viszont nem volt. Az okos szervezés jóvoltából így nem maradtam le a képzésnek semmilyen részéről sem. A kulturális programokat Bridget Bowley koordinálta az ISP részéről és ő volt a szervezettel a kapcsolattartónk is egyben.

A nyolc nap során több kiránduláson is részt vettem. Félnapos látogatást tettünk az észak ír parlament csodálatos stormonti palotaépületében, ülhettünk a képviselők székében és vendégekként először teázhattuk a képviselők büféjében. Egy egész napot töltöttünk Derryben (ezután a kirándulás után számomra nincs Londonderry). A történelem - legyen az középkori vagy újkori - itt is átszövi az emberek életét. Keserű emberi sorsokkal találkozva az ember jobban értékeli a maga szürke életét és erőt merítve felszegi a fejét. A második egész napos kirándulás Cultra-ba történt, ahol többek között egy közlekedési múzeumban jártunk. A múzeum érdekessége a Titanic kiállítás, amin az elsüllyedt hajóról származó tárgyakat és rengeteg korabeli fotót tekintettük meg. A másik nevezetesség pedig egy a régi vidéki életet bemutató skanzen, ahol kovásztalan kenyeret sütöttek nekünk és megismerkedtünk a paraszti életformával. A kirándulások közül a legnagyszabásúbb a Giant’s Causeway-hez történt. Útközben megálltunk Carrickfergus váránál, végig a partvidéken haladva megcsodálhattuk a ʻglen’-ekkel tarkított antrimi tájat. Lehetőségünk nyílt átkelni egy szigetet a szárazfölddel összekötő kötélhídon Carrick-A-Rede-nél. A Giant’s Causeway különleges földrajzi képződményeit másztuk meg sok száz turistával együtt. Hazafelé a Bushmills Whiskeyt lepárló szeszfőzdét is útba ejtettük.

Belfast maga az élő történelem. Egy több mint 300 évvel ezelőtt történt történelmi esemény még ma is kihat az itt élő emberek életére. Ünnepi felvonulások és győzelmi máglyák osztják meg a protestáns és katolikus lakosokat. Az emberek politikai önkifejezése falfreskókban nyilvánul meg szerte az egész városban. Bámulatos és egyben ijesztő a Fekete Taxi túrán részt venni, ami ezeket a falfestményeket mutatja be.

Ha fantasztikus tájakat akarsz látni, kedves embereket megismerni és módszertanilag gazdagodni, akkor irány Belfast.