Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Tóth Anna

péntek, 13 október 2017 17:50

Nyelvtanulás Máltán

A debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium az Erasmus KA1 program keretein belül Szakmódszertani megújulás a 120 éves Svetitsben – áttérés a 21. századi készségek átadására című pályázatával oktatói mobilitásra nyert támogatást. Ennek köszönhetően két hetet tölthettem el Máltán, St. Julians-ban, az Executive Training Institute (ETI) által szervezett Fluency & Language Development for Educational Staff angol nyelvi kurzuson. Gimnáziumunkban matematikát és kémiát tanítok, de mivel szeretnék nemzetközi oktatási projektekben részt venni, fontos volt számomra, hogy angol nyelvi kommunikációs képességeimet fejlesszem.

Tetszett, hogy a kurzus megkezdése előtt online szintfelmérőt írattak felünk, s ennek alapján osztottak be minket nyelvi szint szerint csoportokba. Én először egy olyan hatfős csoportba kerültem, ami túl nehéznek bizonyult (négy angol tanár is volt a részt vevők között), azonban az iskola kimondottan segítőkész volt, s kérésemre rögtön átmehettem egy számomra sokkal testhezállóbb csoportba, melynek tanára Lorenza Flinders volt. Itt összesen 12-en voltunk diákok. Nagyon szerettem a kommunikáció központú angolórákat. Sokat dolgoztunk párokban és csoportokban is. A két hét alatt alkalom nyílt egy előadás tartására is. Mind a felkészülés, mind az előadás megtartása, ill. elemzése kapcsán sokat tanulhattam, fejlődhettem.

Az angol tanulás szempontjából rendkívül hasznosnak találtam, hogy az iskola működtet egy e-learning rendszert is, ami már a kurzus megkezdése előtt használható: vegyesen tartalmaz nyelvtani, hallás utáni és olvasás utáni szövegértési feladatokat is. Ennek köszönhetően úgy érkezhettem Máltára, hogy már belerázódtam egy kicsit az angol nyelvbe. A kurzus alatt ezen a felületen újabb feladatok nyíltak meg, melyeket a kurzus vége után még egy hónapig használhattam. Itt szókincsfejlesztési és nyelvtani feladatok, tesztek és magyarázatok is voltak. Nagy örömmel használtam ezt is.

Az angol nyelvtanulásban igen hasznosnak bizonyult, hogy egy máltai családnál laktam, tehát nemcsak az iskolában, és délutánonként, hanem esténként is angolul kellett kommunikálnom. A családanya tanítónő, aki segítőkésznek bizonyult az angolom javításában is. A hatékony nyelvtanuláshoz az is hozzájárult még, hogy iskolánkból egyedüliként érkeztem erre a kurzusra, és rajtam kívül csak egy magyar volt még az iskolában, ő is más kurzuson. Ezért két hétig kizárólag angolul tudtam megértetni magam.

A máltai családnál kiváló bánásmódban volt részem: a szálláson, a reggelin és a vacsorán kívül sok jó tanáccsal is elláttak, hogy mit érdemes megnézni, hová mikor érdemes menni. Nagyon segítőkészek voltak, jó volt bepillantani egy máltai család mindennapjaiba.

Az angol nyelv tanulásán kívül nagy haszonnak tartom, hogy a kurzusokon más országból érkező kollégákkal is találkozunk. Megismerjük az ő oktatási rendszerüket és kultúrájukat is. Több új barátságra és számos szakmai kapcsolatra is szert tettem így. Elhatároztuk azt is, hogy közösen új nemzetközi projektet indítunk az erasmus KA2 program keretein belül, tehát örömömre teljesült ez a terve is az iskolámnak.

A tanórák 8.45-től 14.15-ig tartottak (egy 20 perces és egy 40 perces szünettel), így tanítás után és hétvégén bőven nyílt alkalom az ország felfedezésére is. Az iskola is szervezett kirándulásokat a fővárosba Valettába, a régi fővárosba Mdinába, Gozó szigetére, Marsaxlokk-ba, a halászfaluba és a Blue Grotto-hoz is. Ezek jól szervezett, helyi idegenvezető által vezetett túrák voltak. Még így is bőven maradt alkalom önálló városnézésekre és kirándulásokra, eljutottam a világörökség részeit képező megalitikus templomokhoz (Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Tarxien); a kék lagúnához Comino szigetére, a Három Városokba, Rabbatba a katakombákhoz, Mostába, a Craft Village-be, több sziklás partra és néhány homokos strandra. Málta kultúrájáról, történelméről, és a máltai lovagokról számtalan hasznos dolgot megtudtam idegenvezetőinktől és angol tanáromtól is, tehát bátran elmondhatom, hogy a Máltán töltött két hét sokrétűen gazdagított. Megvallom őszintén, én annyira jól éreztem magam, annyira megszerettem ezt az életstílust, hogy egyáltalán nem vágytam haza. Szeretettel ajánlom minden kollégának, hogy vegyen részt oktatói mobilitási programokban, legyen bátor egyedül utazni, és javaslom Máltát és az ETI kurzusait is.

További beszámolók a projektről: http://svetits.hu/index.php/17-palyazat/557-erasmus