Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 07 szeptember 2022 09:54

Módszertani továbbképzés Brightonban

Írta:
ELC épülete ELC épülete Szabó Mónika

Az idei nyáron első alkalommal vettem részt az Erasmus + program keretében külföldi tanulmányúton július 04 – 15 között. Általános nyelvtanulási szándékkal, a Brightonban székelő ELC iskolát választottam.  

Az English Language Centre egy klasszikus angol villa épületben működik. Az épület hangulata a varázslat érzését, a különlegesség hangulatát kelti az emberben. A nyelviskola munkatársai kedves, nyitott emberek, az ügyintézés gyors és hallgatócentrikus. Az első nap csoportunk tagjai, a korhű bútorokkal berendezett dolgozószobában gyülekezett, az ismerkedést itt kezdtük meg. Az első varázslattal ekkor szembesültem, hisz nem az alapfokú, általános nyelvet tanuló csoportba osztottak be, amibe jelentkeztem, hanem egy módszertani kurzusra, ahol a csoporttársaim angolt tanító, vagy angolul tanító kollégák voltak Spanyolországból, Svájcból, Finnországból, Lengyelországból és Csehországból, sokkal magasabb szintű nyelvtudással, mint Nekem van és már Mindenki gyakorlott Erasmus hallgató. A varázslat pedig a kommunikáció, a pedagógusok közös nyelve. Értettük és megértettük a másikat, jó hangulatban csevegtünk, mikor megérkeztek az oktatóink. A különlegesség érzése a kettő hét alatt először akkor érintett meg, mikor a heti órarendet megkaptuk és minden napra délután háromtól társasági programok sorát kínálták. Oktatóink hangsúlyozták, hogy különösen nagy hangsúlyt fektetnek a szociális - és kommunikációs készségek fejlesztésére, melynek leghatékonyabb módja, ha élménnyel, szabadidős tevékenységgel párosítják az információk és a módszer átadását. a keddi délutánokat a Mindfulness -nek  szenteltük, ahol a burn out elleni személyes technikákat tapasztaltuk meg. A szemlélet középpontjában az az egyszerű kijelentés állt: “If the teacher is OK, Students are OK”.  A választott modulokhoz a 16 fős csoportot 2 – 3 kisebb csoportra osztották, attól függően, hogy ki milyen plusz érdeklődési területet választott. Létrehoztak egy közös padlet felületet, ahol a napi tananyag és jegyzetek mellett a saját projektjeinket, gondolatainkat is feltölthettük.  Így a csoportok beleláttak egymás projektjeibe.

Az általam választott modul célja, az általános iskolai pedagógiai módszertani eszköztár bővítése, és a digitális eszközök módszertanba való beépítése. Az egész képzés egy időutazás volt, ami azonnal a tanulási nehézséggel küzdő diák bőrébe bújtatott és mutatta meg az iskolát, az intézményes tanulást. Egyszerre voltam beszédészleléssel - beszédértéssel küzdő, diszlexia és diszgrafia tüneteit mutató és figyelemzavarral küzdő nebuló. Közben figyeltem az érzéseimet, a csoportban betöltött szerepemenet, az oktatóim helyzetkezelését, módszertani bravúrjait. Azt gondolom, sokkal többet hoztam haza így, mintha az eredetileg választott alapszintű nyelvi képzésre sorolnak be.  

Önálló projektként egy városismereti túra, egy hétvégi szabadidős tevékenység megszervezését kaptam, valamint a SPRE / situacio – puzzle – respont- evolution / iránya mentém kellett az itthoni szakmai munkámat elemezni. A képzés során elsősorban a padlet.com felületét használtuk, melyet nagyon hasznos felületnek tartok a digitális oktatás, a szaktárgyi tudástartam strukturált megosztásához, és a közösségi kommunikációhoz. Örülök, hogy részt vehettem az Erasmus pályázatban, hiszen egy fantasztikus lehetőség a pedagógusok folyamatos szakmai fejlődése tekintetében. Csodálatos volt megtapasztalni azt a kulturális sokszínűséget, az érintett pedagógusok közötti együttműködést, kooperációt, amely az európai országok pedagógusai között, a közös tanulás során, és a szabadidős programok alatt jelen volt.

Brighton Anglia déli részén elterülő tengerparti üdülőváros, mely sokszínűségéről és toleranciájáról ismert. A város, valamint a városban nyaraló és élő emberek hamar átírták a fejemben élő angolszász kultúra képét. 

A képzők magával ragadó személyisége, fantasztikus szakmai tudása, és tapasztalata

biztosíték volt, hogy sok-sok új gyakorlati ötlettel, és módszertani praktikával térjek haza.

Köszönöm az intézményünknek a lehetőséget, Lang Erika kolléganőnknek az áldozatos koordinátori munkáját.  Hálás vagyok, hogy részt vehettem az Erasmus+ programban!

Krúdy Gyula Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Erasmus+ linkje: https://krudy-erasmus.webnode.hu/

További információk

  • Helyszín: Brighton

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás