Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 28 augusztus 2023 16:44

CREATIVE MINDS Iceland, Reykjavík

Írta:

2023. július 23-29.-ig volt lehetőségem részt venni az öt napos Creative Minds képzésben. A képzés Izland fővárosában, Reykjavíkban valósult meg, három kolléganőmmel érkeztünk a szigetországba. A páratlan lehetőség több élményt is tartogatott a számomra: egyrészt úticélunk sokak számára „bakancslistás” ország, nem sokan tehetik meg, hogy elutaznak erre a távoli, zord, mesebeli vidékre. Másrészt a képzés során szerzett tudás és tapasztalat nagyon hasznos volt a számomra.

A Creativ minds kurzuson általános és középfokú oktatási intézményekből és nyelviskolákból is érkeztek pedagógusok. Németek, olaszok, csehek és különböző iskolákból magyar kollégák is voltak. Az oktatás középpontjában a társadalmi problémák, az aktív állampolgárság, a társadalmi felelősségvállalás és a kreatív gondolkodás összefüggése állt. Az öt nap alatt nagyon változatos módszertani kavalkádban jártuk körbe a felmerülő társadalmi problémákat. Készítettünk többek között videót, podcastet, drámajátékot adtunk elő, festettünk, gyurmáztunk, activitiztünk. Általában 10 perc elméleti ismeret után, nagyon jól szervezett, változatos társaságból kialakított csoportmunka következett. A módszertani kavalkádnak bár megvolt a maga hátulütője, ugyanis a felmerült kérdések, problémák megoldásában nem tudunk igazán elmélyülni, és néha a módszer adta lehetőségeket sem tudtuk idő hiányában maximálisan kihasználni, a kreatív gyakorlatok átélése kárpótolt mindezért. Információközpontú és tankönyvalapú oktatási rendszerben szocializálódva és dolgozva, számomra nagyszerű tapasztalat volt átélni -nem csak hallani vagy olvasni róla- ezt az élményt. Megtapasztaltam, hogyan formálódik egy ilyen képzési nap végén máris egy közösség. Milyen fontos az önkifejezés ereje, milyen fontos a támogató közösség együttműködése. Lehet, hogy nekem nem volt adott feladathoz ötletem vagy kedvem, de valamilyen módon a csoport mégis kiforrta magából a megoldást. Nagyon fontos szociális készségek aktivizálódtak, nagyon jó közösség épült a csoportból már öt nap alatt. Mindenképpen be fogom építeni ezeket a munkaformákat a gyakorlatomba, hiszen megkérdőjelezhetetlen a hasznosság- és az élmény-faktora!

Hogy mit adott még számomra Izland a szakmai fejlődésen kívül? Kellemes élményeket és nevetéseket a kolléganőimmel. Nagyon jó volt velük Reykjavík városában sétálni, és résztvenni a szervezett túrákon. Láttunk megszilárdult lávafolyamot és feltörő gejzírt is. Izland tényleg a hideg és meleg, az elementáris erő hazája.

Hálás vagyok a csapatomnak, hogy ezt az utat véghez vittük, és remélem továbbra is folytatjuk a szakmai tanulmányutakban való részvételt!

További információk

  • Helyszín: Reykjavík

Új hozzászólás