Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 30 augusztus 2023 07:59

Fenntarthatóság: Sustainability and Environment in Education (Dublin)

Írta:

Írország, Dublin, Atlas Language School:

Sustainability and Environment in Education

A PROGRAM LEÍRÁSA

2023. július 3-tól 14-ig egy Sustainability and Environment in Education című kurzuson vettem részt Dublinban. Családnál kerestem szállást és busszal jártam be naponta a nyelviskolába.

AZ ISKOLA

Az Atlas Language School egy patinás, Dublin központjában elhelyezkedő épületben található, mely a város egyik kellemes csatornájára néz. Egy tíz fős csoportba kerültem. Hárman voltunk magyarok, rajtunk kívül öt cseh, egy észt és egy lengyel tanárnő alkotta a csapatot. A két hét alatt végig egy oktatónk volt, egy rendkívül rátermett ír tanárnő.

A KÉPZÉS

A tanárnőnk az első nap nyitott egy Google Classroomot, minden információt ott osztott meg, rendkívül precíz, átlátható módon. Négy fő könyvtárat alakított ki: az elsőben olyan tananyagok vannak, amelyeket egy az egyben használhatunk a csoportjainkkal; a másodikban a délutáni programjaink előkészületeit találjuk, nekünk szóló feladatokkal; a harmadikban az ír kultúráról, társadalomról osztott meg anyagokat; a negyedikben pedig az iskolai kirándulásainkhoz és az esetleges egyéb írországi utazásainkhoz van információ és tanács.

Minden napunk három részből állt. Reggel egy hosszabb, 120 perces óránk volt, ekkor mindig fenntarthatósági és környezetvédelmi témákkal foglalkoztunk és tananyagokat beszéltünk át (a fenntartható étkezéstől a ruházkodáson át az energiáig). Egy fél órás szünet után következett egy rövidebb, 90 perces tanóra. Ennek témája különböző volt, de mindig gyakorlati: vagy a délelőtt megbeszélt anyagot gyakoroltuk, vagy a délutáni programot készítettük elő, de voltak beszélgetések egyén ír témákban is.

A tíz iskolai napból kilenc délután volt hosszabb-rövidebb délutáni programunk. Volt olyan, ami a témánkba vágott és csak a mi csoportunknak szólt: a helyi dzsentrifikációt bemutató tematikus séta a belvárosban, illetve a Rediscovery Centre, egy újrahasznosítással foglalkozó közösségi tér meglátogatása. Volt olyan, amit ugyancsak a mi csoportunknak szerveztek, például egy irodalmi tematikus séta. És voltak közös programok is, például általános városnézés, egy igazi ír pub meglátogatása, vagy ír kávékészítő-oktatás.

A hétvégéken is programokat szerveztek a két tanári csoportnak: az első hétvégén Howth-ba, a másodikon Kilkennybe (ez utóbbin hazautazásom miatt nem tudtam részt venni). Azonban a szabad vasárnapomon ellátogattam pár csoporttársammal Írország egyik szimbólumához, a Cliffs of Moherhez és Galway-be.

KONKLÚZIÓ

A képzés és minden, ami hozzá kapcsolódott, magasan felülszárnyalta az elvárásaimat. A tananyag, a tanárnőnk, a csoport összetétele és összetartása, a lakótársaim és a házigazdáim mind életre szóló élményekkel, barátságokkal gazdagítottak. Remélem, hogy ebből nagyon sokat át tudok adni kollégáimnak és tanítványaimnak egyaránt.

http://www.dfg-szeged.hu/web/guest/erasmus;jsessionid=D9266FA94EDC9FB96FB2BD4709E8E850

További információk

  • Helyszín: Dublin

Új hozzászólás