Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 30 augusztus 2023 10:56

Athén: az információk rendszerezése

Görögország páratlan természeti és történelmi szépségekkel rendelkező ország, ahova bármikor visszamennék. Az emberek kedvesek, vidámak, barátságosak. Athén igazi nagyváros az összes szépségével és problémájával.

 Az iskolánk a Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola ettől az évtől akkreditáltatta magát az Erasmus + programban, ezért a vállalásnak megfelelően igyekeztem tanfolyamot választani. Az iskolában földrajz-testnevelés szakos tanárként dolgozom, főleg testnevelés óráim vannak. Az eddigi mobilitásaim mindig a testneveléshez kapcsolódtak, idén ezen egy kicsit változtattam, ezért választottam az “Information Literacy in Educational” című tanfolyamot, melyen 07.10-07.14. vettem részt.

 Az athéni tanfolyamom minden pedagógus számára hasznos lehet, hiszen a számítógépen tárolt adatok rendszerezéséra, egy idő után szükség van. Az információs eszközökön a hagyományos írni-olvasni tudás mellett a könyvtári ismeretek és a kritikus gondolkodás megtanulás, megtanítása nélkülözhetetlen. Foglalkoztunk az írott sajtó hitelességével, honnan ismerhető fel, hogy az anyaghoz kapcsolódó ismeret mennyire használhatóak a tanítási órán. Mesterséges intelligenciának tettünk fel kérdéseket, meglepően alapos válaszokat kaptunk. Memória fogast készítettünk számítógépen.  Informatikai játékokat használtunk memóriafejlesztéshez, történetíráshoz.  Rengeteg új ismerettel tértem haza, melyet óráimon fel tudok használni, illetve a kollégámnak, tanítványaimnak meg tudom tanítani.Az egész tanfolyam alatt egy nagyon jól képzett oktató segítette a munkánkat Vasilis, matematika szakos tanárként dolgozik Athénban, emellett filozófiát és történelmet is tanult, az informatika pedig a „hobbija”. Bepillantást nyertünk a Görög iskolarendszerbe, a tanárok helyzetébe, mely kicsit hasonlít a magyarországihoz (egyentankönyv, áthelyezhető tanárok, központosítás), a mentalitás viszont sokkal nyugodtabb, vidámabb, igazi mediterrán életérzés.  Az iskola, Information Technology, Training & Consulting Services Ltd tömegközlekedéssel megközelíthető, nyugat Athénban, kellemes környezetben volt. Helyszín jól felszerelt, informatikai eszközöket biztosítottak a részvevőknek, nem kellett saját laptopot vinni. Viszonylag kevesen voltunk, ez a tanulás szempontjából jó volt, így is sikerült a kapcsolatépítéssel is foglalkozni. A mi iskolánkhoz hasonló rendszerrel két tanítási nyelvű általános iskolából jött egy spanyol résztvevő, vele szeretném tarani a kapcsolatot esetleges diákmobilitással kapcsolatban.

 Athénban rengeteg történelmi látnivaló található, természetesen a kihagyhatatlan Akropolisz és múzeumok. Ami időnkbe bele fért megnéztük, sőt a környéken is kirándultunk. Nagyon örülők, hogy részese lehettem ennek az élménynek.

 

További információk

  • Helyszín: Aehén

Új hozzászólás