Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 20 szeptember 2016 20:13

Brit kultúra életre hívása az angol órán - CAMBRIDGE BELL ISKOLA

Írta:
  • Helyszín: Bell Cambridge Anglia
Két hét Cambridge Két hét Cambridge Kovács Alida

2016. július első két hetében a Bell iskola továbbképző tanfolyamán ( Bringing British Culture into Life) vettem részt CAMBRIDGE-ben a Homerton College képzőközpontban és kollégiumban. A Bell iskola professzionális a kurzusképzésben, tanrend összeállításban és tanárkiválasztásban. Párhuzamosan öt kurzus folyt: kiejtés, dráma, kreativitás, kultúra és szakértői témakörökben 5-15 fős csoportokban, amiknek csoportvezetőivel minden résztvevő megismerkedhetett a délutáni plenáris előadásaikon, országismereti és kulturális szemináriumaikon, illetve szakkörjellegű bevezetőiken. Pld. Tankönyvek összehangolása a csoportokkal, Hogyan tanítsunk folyékonyságot?, Szókincsfejlesztés, Online eszközök alkalmazása, Költészet az órán, Angol humor stb. Így sokkal szélesebb spektrumú képzéshez juthattak a résztvevők, mintha csak a saját választott kurzusunkon vettünk volna részt.

Pedig a saját kurzusom is elegendő és kielégítő tárgyi, nyelvi és módszertani forrásanyaggal látott el a 10 nap kurzusórái alatt. A szisztematikusan felépített órarendbe a lehető legtöbb témakörből válogattak: brit irodalom, aktuális politikai helyzet (Brexit), zenei világ, országismeret, földrajz, történelem, ikonok, képzőművészet, média, sajtó, mindennapi élet stb. Mindegyik témához hasznos munkalapokat és kitűnő internetes és digitális anyagokat kaptunk link ill. weboldal formájában. Minden forrást és munkalapot elérhetővé tettek számunkra Dropbox hozzáféréssel. Amit ott nem voltam képes feldolgozni idő hiányában, hazatérve hozzáférek és használhatom a tanítás során.A 3-szor másfél órás szemináriumokon megoldottuk és megvitattuk a feladatokat pármunkában, kiscsoportos formában imitálva egy nyelvórát, és elmélyíthettük a módszertani ötleteket, amiket később a tanítási órákon tudok a csoportjaimhoz alakítani.

Nagy mennyiségű módszertani forrást hoztam magammal digitális és nyomtatott formában, ami bővül az órákon kívüli országismereti és kulturális anyagokkal. A tanrend magába foglalt múzeumlátogatást módszertani feladatokkal megtűzdelve, és egy angol teázó kert meglátogatását, ahol Virginia Wolf és irodalmi köre működött és alkotott. A szervezők gondoskodtak arról, hogy az estékre is kínáljanak opcionális elfoglaltságokat: mozi, kocsmakvíz a kollégium diákkocsmájában, kirándulás Elybe a monumentális katedrálisához, élő zenés koncert Kyle Chaterrel, jazz az iskola tanáraival, táncest, evezés (punting) a Cam folyón, városvezetés patinás kollégiumok között Cambridge macskaköves utcáin, Shakespeare nyári játékok, sport, Wimbledon imitálás eperrel és tejszínhabbal a legendás angol pázsiton a kertben, könyvismertető a Cambridge könyvesboltban.

Saját csoportom 10 tagjával baráti viszonyba kerültem az órák során, a többi csoport tagjaival pedig az órák utáni kirándulásokon és hétvégi londoni ill. windsori úton ismerkedtem össze. Ezek a barátságok és ismeretségek nemcsak szakmailag, hanem emberileg is előremutatóak és a közösségi oldalaknak köszönhetően továbbra is élőek. Mivel 12 országból érkeztek angolt és más tantárgyat angolul tanító tanárok erre a két hétre Cambridgbe, mondhatni, hogy a fél világot átfogó háló jött létre a résztvevők között Braziliától Oroszországig, európai túlsúllyal.

Szeretném ezúton is hálámat kifejezni a Hungary-Expert Erasmus+ tanártovábbképzés pályázati tanácsadó csoport odaadó, kompetetens és lelkiismeretes munkatársainak, Anitának és Krisztinának, akik hozzájárultak a projekt sikeréhez, és segítettek engem és 10 munkatársamat külföldi tanártovábbképzésben részt venni. Nagyon köszönöm segítségüket.

https://www.phbences.hu/erasmus

Új hozzászólás