Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 12 szeptember 2023 10:13

Könyvtárosként nyelvi továbbképzésen Írországban

Írta:

A bajai Sugovica Sportiskolai Általános Iskola könyvtárosaként Írország második legnagyobb városában - Corkban - vettem részt kéthetes angol nyelvi kurzuson az Erasmus+ pályázat keretében. Mivel először voltam külföldi továbbképzésen, így nagy biztonságot jelentett, hogy egy angol szakos kolléganővel utazhattam.

Iskolámnak is fontos a nemzetközi kapcsolatok ápolása, ezért szükségesnek éreztem a meglévő angol nyelvtudásomat fejleszteni, hogy - mint   pedagógus munkát segítőként- én is részt vegyek ebben a feladatban.

  A képzést megelőző hónapokban próbáltam felfrissíteni megkopott nyelvi tudásomat és tájékozódni Írország kultúrájáról, tájegységeiről és gasztronómiájáról.

Választásom egy olyan nagy múlttal rendelkező intézményre esett (Cork English College – CEC), ahol heti 26 órában tapasztalt tanárok oktattak, rendszeres visszajelzést kaptam az előrehaladásról és nagy hangsúlyt fektettek a nyelvtani ismeretek bővítésére is. Rendkívül izgalmas volt számomra, hogy multinacionális csoportokban gyakorolhattuk a kommunikációs feladatokat és lehetőségünk nyílt barátkozni és nemzetközi kapcsolatokat építeni.

            Számos társadalmi és kulturális programokon vehettünk részt, ilyen volt a kirándulás Kinsale városkába, valamint Charles Fort erőd és egy gyönyörű XVII. századi öreg kastély megtekintése. Nagy élményt jelentett az első héten szervezett Diákok Napja is, ahol a világ számos pontjáról származó csoporttársaink országát ismerhettük meg ételeik, nemzeti értékeik, zenéik alapján és mi is bemutathattuk hazánkat.

Egyéni szervezésben látogattunk el a híres Moher-sziklákhoz, amelynek látványa a zord időjárás ellenére is lenyűgöző. Az utolsó délutánt is kihasználva húsz perces vonatozás után megérkeztünk Cobhba, ahol a Titanic utolsó kikötője volt.

Szállásunk egy kedves házaspár otthonában  Blackrockban volt, Cork külvárosában.

Felejthetetlen két hét volt tele új ismeretszerzéssel, élménnyekkel és tapasztalattal. Köszönet érte a Tempus Közalapítványnak a lehetőségért, Hungary Expert tanártovábbképzés pályázati tanácsadónak a mobilitást előkészítő feladatokban nyújtott segítségéért, valamint iskolánk vezetőjének a támogatásért.

           Magyar Edit

      iskolai könyvtáros

 

        

További információk

  • Helyszín: Írország

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás