Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 17 szeptember 2023 09:37

Engedd hogy csináljam 3-4.o.

Írta:

Engedd, hogy csináljam 3-4. osztály

Azért jelentkeztem erre a tanfolyamra, mert a matematika módszertan a kisiskolásokkal foglalkozó tanítóknak, nevelőknek, segítő szakembereknek szólt, és nekem a 2023/24-es tanévben 3. osztályos tanulóim lesznek. Két éve tanítom őket, több évtizedes tanítói tapasztalatom van, de mindig szerettem megismerni más módszereket, tapasztalatokat cserélni más kollégákkal. Itt is ez történt. Nagyon jó volt megosztani tapasztalatainkat az ország különböző részein élő, hasonló cipőben járó tanítókkal, sőt a közös hajóúton még a határon túlról érkező kollégákkal is. Fő tananyagunk természetesen a matematika volt, de mivel a tanfolyam kiegészült egy angol nyelvtanfolyammal is, idegen nyelvi kompetenciánkat is fejleszthettük.

A matematikai foglalkozások minden nap délután, két hétig tartottak. Az oktatónk rendkívül jól képzett, tapasztalt, a felnőtt képzésben is gyakorlott pedagógus volt, aki az órákon nagyon jól hasznosítható praktikákat mutatott. Témák szerint végigvettük a matematika oktatás témaköreit a kombinatorikától a számfogalom kialakításán keresztül a geometriáig. Minden témának először megnéztük az elméleti ismereteit, majd a gyakorlatban is eljátszottunk a gyári, vagy a saját magunk által készített eszközökkel. Ez azért volt nagyon hasznos, mert mi is gyakran beleestünk azokba a hibákba (gyors döntés, az utasítás nem alapos végiggondolása stb.), amikbe a gyerekek is az órák során. Így könnyebb megérteni az gyermekek gondolkodási folyamatát.  

Ami nagyon tetszett a tanfolyamban, hogy rengetek olyan ötlettel ismerkedtünk meg, hogy hogyan tudunk szinte pillanatok alatt gyártani, vagy a gyerekekkel gyártatni szemléltető eszközöket, vagy felhasználni a hétköznapi tárgyainkat (pl. lencse, kockacukor) a szemléltetés érdekében. De arra is kaptunk ötleteket, hogy nem csak eszközökkel lehet szemléltetni, hanem  mozgásos feladatokat is adhatunk a gyereknek, pl. csoportosíthatjuk őket különböző szempontok szerint, így szinte észrevétlenül taníthatjuk a halmazokat.

Ezeket a tanult módszereket biztosan tudom alkalmazni a tanítás során, legfőképp a tanulási nehézségekkel küzdő tanulóknál a felzárkóztatásukhoz, vagy a délutáni foglalkozások során.

A tanfolyam másik része az angol nyelvi órák voltak. Az órát egy horvát tanárnő tartotta, aki nagy hangsúlyt fektetett a szókincsbővítésre és a beszédkészség fejlesztésére. Volt, amikor írott ismeretanyagot dolgoztunk fel, volt, amikor hanganyagot hallgattunk, értelmeztünk. De minden

anyaghoz hozzákapcsoltuk a saját véleményeket, tapasztalatokat. Ilyen témák voltak például az előítéletek, karitatív tevékenységek, utazások, szabadidős tevékenységek. Hasznos volt, hogy az oktatónk nem tudott magyarul, ezért a szómagyarázatokat is angolul végeztük s így rákényszerültünk mi is az angol nyelven való gondolkodásra.

Természetesen a tanulás mellett maradt idő a helyi kultúra, a természeti kincsek, gasztronómia megismerésére. Voltunk közös, és szabadidős, de szervezett hajókiránduláson is.

A tanfolyam zárónapján az angol oktató elvitt minket egy idegenvezetési sétára Rovinj óvárosába, ahol megismertük a város történelmét, főbb műemlékeit.

Remélem sikerül a következő évben is részt vennem az Erasmus által szervezett pedagógus továbbképzések egyikén!

Bódis Róbert tanító, Fót, 2023.                                                                                               

További információk

  • Helyszín: Rovinj/ Horvátország

Új hozzászólás