Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 24 szeptember 2023 20:05

Globális felelősségvállalásra nevelés a fenntarthatóság tükrében - kurzus Valenciában, Spanyolország rejtett ékkövében

Írta:

Iskolám sikeres Erasmus+ pályázatának köszönhetően 2023. július 17- 22. között vettem részt az Europass Teacher Academy Climate Change and Global Citizenship szakmai továbbképzésén, Valenciában.

A kurzus címe azonnal felkeltette érdeklődésemet. Hiszem, hogy pedagógusként fontos feladatunk, hogy a ránk bízott tanulóknak a szaktárgyak tanításán túl olyan ismereteket, készségeket, értékeket is át kell adnunk, amelyek lehetővé teszik, hogy felnőtté válva hozzájárulhassanak egy befogadóbb, igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez.

Spanyol trénerünk, Maria Honrubia több, mint 10 kulturális fesztiválon dolgozott Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, az EEUU-ban, Mexikóban, Kolumbiában és Peruban, és részt vett az Európai Unió által finanszírozott különböző kulturális projektekben az innovációról, a digitalizációról és a fenntarthatóságról. Maria a kurzus témája iránti elkötelezettségének köszönhetően értékes szakmai tapasztalatokra tehettünk szert olasz és szlovák kollégáimmal.

Közösen gondolkodtunk egy olyan oktatási szemléletmódról, amely abból indul ki, hogy korunk embere már egy globalizált világban él, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a globális perspektívát, az összefüggések megértését, kritikus gondolkodást, az aktív részvételt.

Szerencsére mindannyian felkészült angolnyelvtudással érkeztünk, így nyelvi nehézségek nem akadályozták a kapcsolatépítést és a közös munkát. A csapat valamennyi tagja rendkívül aktív, nyitott volt, gyorsan megtaláltuk a közös hangot. A foglalkozások jó hangulatúak, változatosak voltak, a csoportban végzett munkáink során megvitattuk az adott állam törvénykezési hozzáállását a globális felelősségvállalás terén, beszélgettünk arról, hogy ez miként működik a gyakorlatban, mik a személyes tapasztalataink és milyen jó gyakorlatokat alkalmazunk saját iskolarendszerünkben. A gyakorlati tevékenységek lehetőséget biztosítottak arra, hogy ne csupán tanárként, de az adott szituációban, a feladatok elvégzése közben tanulóként viselkedve, a tanulók szemszögéből is értékeljük tevékenységünket, illetve azok várható hatásait.

A kurzuson megismerkedtünk a téma alaptéziseivel, elméleti hátterével: a globális felelősségvállalásra nevelés alapelvei szerint a szociális és politikai összefüggések megértetése, az aktív állampolgárok nevelése a legfontosabb cél, akik tudatában vannak társadalmi egyenlőtlenségekkel és igazságtalanságokkal, és képesek saját lehetőségeiket kihasználni ezek csökkentésére.

A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” nevelési módszer lehetővé teszi, hogy az egyén a globális társadalom tagjaként cselekedjen es foglalkozzon globális kihívásokkal.

Bár már jártam korábban Spanyolországban, újra és újra lenyűgözött a spanyolok pozitív életszemlélete, kedvessége és segítőkészsége. Nem véletlen, hogy Valencia Spanyolország egyik leglátogatottabb városa, itt ugyanis együtt létezik a régi, az új, sőt a futurisztikus és ez egy olyan egyveleget alkot, ami teljesen egyedülállóvá teszi ezt a várost, ezért bármikor szívesen visszatérnék, hogy további élményeket gyűjthessek.

Köszönöm a lehetőséget az iskolám vezetőségének és a koordinátoromnak, Korponay-Szabó Péternek, hogy ismét hasznos dolgokat tanulhattam egy lehengerlően gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkező városban, és hogy ezt a tudást diákjaim és kollégáim javára használhatom fel.

További információk

  • Helyszín: Valencia

Új hozzászólás