Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 26 szeptember 2023 20:00

Málta, ETI - mindenki szereti

Írta:

A mediterrán országok szíve: Málta. Én pedig itt tölthettem el két hetet egy fantasztikus kurzuson!

Az ETI egy óriási intézmény, ahol a képzések választéka igen színes, nagyon sok nyelvi képzés van, de előfordul IKT vagy specifikusabb témájú (pl:Sajátos nevelést igénylő gyermekek oktatása) kurzus is. 

A tanfolyam amit én választottam: "The Playground Classroom - Methodology or Primary school,” amelynek során én a kéthetes módszertani képzést választottam, azonban fontos megjegyezni, hogy hasonló tematikájú egyhetes képzések is elérhetőek voltak. A csoportunkban résztvevők között akadtak olyanok, akik csupán az első vagy a második héten vettek részt a programban, és ebben a sokszínű csoportban cseh, szlovák, lengyel és portugál kollégákkal ismerkedhettem meg.

A két hétre két különböző oktató segített minél több tudást átadni. Tessie Bezzina és Josianne Pisani, akik a trénereink voltak, mindent megtettek annak érdekében, hogy minél több gyakorlatban használható ötlettel gazdagodjunk a képzés során. Az órák alapelemei voltak, hogy  bemutattak nekünk különböző ismerkedős játékokat, valamint olyan gyakorlatokat, amelyek alkalmasak voltak a tanórának való bemelegítésre és az anyag összefoglalására. Kiemelkedően fontos volt, hogy a különböző nyelvi képességekre (hallás utáni nyelvtanulás, beszéd, olvasás, írás) fókuszáltak, és mindegyikre olyan játékokat mutattak be, amelyeket gyakorlatban is kipróbálhattunk. Azon is elmélkedtünk, hogy hogyan inspirálhatjuk gyermekeinket arra, hogy aktívan részt vegyenek a beszélgetésekben és az olvasásban, és hogyan segíthetjük a zárkózottabb diákokat abban, hogy nyitottabbak legyenek a tanulásra. Emellett nagyon fontos volt, hogy megismerjük azt, hogyan lehet a nyelvtant játékosan és interaktívan tanítani. A trénerek számos példát mutattak be a videók és drámajátékok változatos alkalmazására, sőt, még olyan online felületeket is megosztottak velünk, ahol videókat lehet szerkeszteni, kérdéseket beilleszteni, és feladatlapokat gyártani a tanórákhoz.

A képzés során megismerkedtem olyan weboldalakkal, amelyek lehetővé teszik számomra, hogy képkártyákat készítsek és különböző rejtvényeket állítsak össze a gyerekek számára. Emellett a kedvenc napom az volt, amikor egy teljes délelőttöt szenteltünk annak, hogy jobban megértsük a különböző részképesség zavarral küzdő diákok mindennapi kihívásait, és megtanultuk, hogyan tudunk hatékonyan segíteni nekik. Ezen a napon egy konkrét feladat kapcsán mi is átélhettük azokat a nehézségeket, amelyekkel ezek a diákok nap, mint nap szembesülnek. Őszintén örülök hogy Josie tapasztalatait megismerhettem és hasznosíthatom a mindennapokban, hiszen egyre több az ilyen nehézségekkel küzdő gyermek.

A nyelvi kompetenciák fejlesztésére is remek lehetőséget biztosított a program, az angol nyelv folyamatos használata révén. A beszélgetések közben betekintést nyerhettünk más országok oktatási rendszerébe is.

Bár én nem így vettem részt bennük, de a képzés során a tanuláson kívül számos kulturális program is szerepelt a programban, amelyek gazdagították a tapasztalatainkat. Részt vehettünk izgalmas kirándulásokon, például ellátogathattunk Málta fővárosába, Vallettába, valamint Rabatba és Mdinába is, ahol idegenvezetők segítségével mélyebben megismerhettük az óvárosi nevezetességeket és a helyi kultúrát. A délutáni szabadidőket változatosan töltöttük el, gyakran a tengerparton pihentünk és strandoltunk, vagy felfedeztük a környező területeket és látnivalókat.

Természetesen nem hagytam ki a nevezetességeket, én is mindet meglátogattam, csak nem az ETI szervezésében. Kedvenc helyeim a Gozo szigetére való egész napos hajókirándulás és a Popeye Village látogatása volt, meg persze a strandok.

Az utazásom előtt legfontosabb célom a szakmai fejlődés, a nyelvtudásom frissítése és a módszertani eszköztáram bővítése volt. Örömmel állapíthatom meg, hogy ezek a célok teljes mértékben megvalósultak és gazdagabb és tapasztaltabb szakemberként térek vissza. A képzés alatt sikerült aktívan fejlesztenem a szakmai kompetenciáimat, megerősíteni nyelvi képességeimet, és számos új pedagógiai eszközt és módszert is elsajátítottam, amik hasznosak lesznek a jövőbeni munkámban. Ajánlom mindenkinek a rengeteg gyakorlati tevékenységgel, játékkal fűszerezett kurzust. Mindemellett pedig Málta nagyon varázslatos hely!

https://www.karolinaiskola.hu/index.php/hirek/hirekmedia/elstartolt-az-erasmus

További információk

  • Helyszín: ETI - St. Julians - Málta

Új hozzászólás