Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 03 október 2023 13:28

Mindfulness in Galway

Írta:

Ha Írország, akkor:

Felhő, eső, napsütés, szél.

Változékony tavaszi idő, gyönyörű zöld táj és egy továbbképzés.

Először vettem részt Erasmus+ pályázaton, Galway-ben. Az Atlantic Language School által meghirdetett továbbképzések közül a ’Mindfulness for Educators’ képzést választottam, mely 2023. júl. 31-aug. 4. között valósult meg.

A ’mindfulness’ tudatos figyelmet, odafigyelést jelent. A képzés célja, hogy a résztvevőknek alapot adjon az oktatásban alkalmazott éber figyelem tudatos alkalmazásához. A mindfulness köztudottan javítja a mentális jólétet, elősegíti a kritikus gondolkodást, a teljesítményt, a kreativitást és az empátiát, mindazokat az értékes készségeket, amelyek adaptálhatók a szakmai munkánkba, illetve a tanulókkal és kollégákkal való kapcsolatainkba.

A képzésre olyan sokan jelentkeztek a világ különböző országaiból, hogy végül 3 csoportra osztottak bennünket. Természetesen voltak más magyarok is, illetve nem csak tanárok, hanem adminisztrációs feladatot ellátó felsőoktatási dolgozók is.

Első nap átbeszéltük, tisztáztuk a mindfulness fogalmát, majd sok relaxáló, koncentrációt fejlesztő gyakorlatot végeztünk. A tudatos légzés, légzési technikák mindennaposak voltak a képzés során és valóban hasznosnak bizonyultak. Kiscsoportos munkában tapasztalhattuk meg a különböző kommunikációs attitűdöket, illetve, hogy az asszertív kommunikáció mennyivel hatékonyabb módszer. Nagy hangsúlyt helyeztek az empátiára és mások elfogadására.

Délutánonként csoportos kirándulásokon vettünk részt, melynek során megismerhettük Galway városának történelmi negyedeit, érdekességeit. Majd busszal elvittek minket a Moher-sziklákhoz, mely valóban olyan csodálatos, mint ahogy az útikönyvekben szerepel.

Az oktatási intézményben dolgozók segítőkészek voltak, de az oktató, akinek a csoportjába kerültem, kevesebb tananyagot adott le, mint ami az órarendben szerepelt. Kissé többet vártam magától a tanfolyamtól, de ezzel együtt sok élménnyel tértem haza.

Köszönöm a lehetőséget!

További információk

  • Helyszín: Atlantic Language School - Galway - Írország

Új hozzászólás