Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 23 október 2023 18:38

Máltai képeslap

Írta:
Az iskolám tetején Az iskolám tetején

Bakancslistás álmom valósult meg, amikor az Erasmus programnak köszönhetően 2023. augusztusában 2 hetet tölthettem Máltán.

Egy Heves megyei kis falu, Karácsond iskolájában tanítok már majdnem 40 éve. Az egyre nehezedő oktatási miatt körülmények között tantestületünk próbálja megőrizni pozitivizmusát, innovációs törekvéseit, és mertünk nagyot álmodni.

Így jutottam el angol nyelvgyakorlatra két hétre Vallettába, az Easy School nyelviskolába. Azért ezt választottam, mert felsős diákjaimnak a délutáni tanuláson sokszor kell az angolban is segítenem. Bár elboldogulok, de az élő beszéd és a kiejtés nehezen megy.

Gyakran mondjuk, ha valami csodálatossal találkozunk, hogy „életre szóló élmény”…ha valami, akkor Málta tényleg az. A mindig kék ég és a még kékebb tenger, a lenyűgöző természeti környezet, a történelem érintése a szűk utcákon rabul ejti, és nem ereszti az embert.

Az iskolám a főváros egyik legszebb utcájában volt, az Ursula Streeten – kívülről ugyanolyan volt, mint Valletta, vagy ahogy az itteniek hívják, Il Belt többi épülete: magas, keskeny patinás. Belülről viszont maga volt a nyüzsgés: európai, ázsiai, afrikai, dél-amerikai diákok színes kavalkádja fogadott.

Reggel 9-től délután fél 3-ig folyt az oktatás, ami inkább hasonlított irányított beszélgetésekre: sok-sok kommunikáció, annyi nyelvtan, amennyi feltétlenül szükséges; és sok-sok játék párban, csapatban. Úgy tanultunk, hogy az egyáltalán nem volt megterhelő. Jól felkészült, kiváló tanárok irányították a csoportokat. A második hét végére azon kaptam magam, hogy a beszédértésem rengeteget fejlődött, és egyáltalán nem félek megszólalni angolul.

Délutánonként és a hét végén szervezett és egyéni kirándulásokon ismertük meg Máltát. Valletta történelmi nevezetességei, Mdina, a régi főváros,a „silent city”, a Blue Grotto, Marsaslox, Gozo szigete, a tengerpartok annyi-annyi élményt jelentettek, hogy oldalakon keresztül lehetne regélni róluk.

Málta maga a csoda. Atmoszférája, színei, ízei páratlanok. Egyszer mindenkinek látni, érezni kellene.

Rengeteget tanultam Máltán: magabiztosabb lettem a nyelvhasználatban, megismertem más kultúrákat, megtapasztalhattam, hogy a különböző származású emberek a kölcsönös tolerancia és elfogadás elvét követve milyen harmonikusan tudnak együtt élni. És ami szintén fontos: feltöltődtem, új impulzusokat kaptam…

Végtelenül szerencsésnek érzem magam, hogy megélhettem ezt a két hetet. Hálás vagyok, és nagy-nagy köszönet mindenkinek, aki hozzá segített ehhez az élményhez.

Tudom, hogy angolul tanulni mindenhol jó, de ha valaki igazán különleges élményekre is vágyik, akkor válassza Máltát!

További információk

  • Helyszín: Málta, Valletta

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás