Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 07 november 2023 12:28

Beszámoló Máltáról

’Spice Up Your Teaching’: módszertani továbbképzés Máltán

Simon Kinga

 

Nagy örömömre 2023 tavaszán bekerülhettem az iskola Erasmus+ programjába. A célkitűzéseink közül a motiváció témája érdekel a leginkább. Véleményem szerint csak az a tanár képes igazán motiválni tanítványait, aki maga is motivált a tantárgyában. Ezért olyan képzést kerestem, amelynek a motiváció került a fókuszába. Máltán találtam rá a címben is olvasható ’Spice Up Your Teaching’ öt napos kurzusra.

A kurzus helyszíne a fővároshoz közeli St Julian’s nevű városban található, emiatt a szállásomat is oda foglaltam, s így mindennap a tengerparton gyalog közlekedtem oda s vissza, gyönyörködve a tengerben és a város napfényes lüktetésében.

Már az első reggel lenyűgözött. Rengeteg tanár és diák is összegyűlt a képzés helyszínén, de ügyesen és gyorsan mindenki megtalálta helyét, ugyanis példaértékű volt a szervezettség. A csoportom nyolc tagból állt, a kurzusvezetőnk egy jól felszerelt kis terembe vezetett minket. A bemutatkozás során kiderült, hogy a V4-ek országából jöttünk: két cseh, két szlovák, három lengyel és jómagam magyarként. A kurzusvezető, aki francia származású egyébként, igen gyorsan oldott légkört teremtett. Hamar kiderült az is, hogy többen katolikus iskolából jöttünk, hasonló értékrendet képviselünk pedagógusként és magánéletünkben egyaránt.

A képzések reggel 9.00-től délután 14.30-ig tartottak mindennap kisebb nagyobb szünetekkel. Végig az volt a metodika, hogy először átéltük diákként a feladattípusokat, majd megbeszéltük, hogy mik a tapasztalataink, hogyan lehetne esetleg tanárként még színesebbé tenni vagy egyáltalán milyen változatok lehetnek még az adott tevékenységet illetően. Többek között beszéltünk arról, hogyan bátorítsuk a tanulókat arra, hogy beszéljenek idegen nyelven. Szó volt a különböző tanulási technikákról is. Átélhettük a diktálás játékos változatait, az együttműködés nehézségeit és örömeit. Sok-sok a nyelvtanításban hasznos online lehetőséget is kipróbálhattunk. Bevallom korábban idegenkedtem a Cuisenaire rudak használatától, azonban Máltán megtapasztalhattam, hogy például egy történet elmesélésekor segíthet a tanulóknak az együttműködésben és a megszólalásban is. Egy vastag mappára való módszertani ötlettel térhettem haza, amit itthon igyekszem kipróbálni, továbbgondolni, megbeszélni a kollégáimmal.

Málta magával ragadott. A képzésen kívül, a fennmaradó időben megnéztük a főváros nevezetességeit. Idegenvezetőnk (egy lelkes nyugdíjas, még mindig motivált tanár) részletesen mesélt többek között a lovagokról, a máltai kereszt szimbolikájáról, Valletta híres Szent János katedrálisáról, s a benne található híres Caravaggio festményről, mely iskolánk névadójának, Keresztelő Szent Jánosnak a lefejezését ábrázolja. Történelmi okok miatt szinte mindenki tud angol nyelven, ezért gyakorlásnak is kiváló helyszín Málta. St Julian’s városában megcsodáltam a jellegzetes épületeket s még inkább az apró szentcsalád díszeteket a régi házakon a házszámok közelében. Jó volt azt is megtapasztalni, hogy a kereszténység virágzik Máltán, az angol nyelvű misén és a máltai nyelven tartott szentmiséken is sokan vettek részt, öröm volt ott is a hívekkel együtt imádkozni.

A beszámolóm végén szeretnék köszönetet mondani az iskola vezetésének, hogy lehetővé tette a programban való részvételemet és Korponay-Szabó Péternek a sok segítséget, amit a koordinátorként biztosított számomra. Csak biztatni tudok mindenkit, tanárt és diákot egyaránt, hogy aki csak teheti, vegyen részt bátran az Erasmus-programon.

További információk

  • Helyszín: Málta

Új hozzászólás