Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 07 április 2024 18:59

Testnevelőtanár továbbképzés Dublinban

Írta:
erdei testnevelés erdei testnevelés

Egy hetet töltöttem Dublinban, testnevelőtanári továbbképzésen az InterEducation szervezésében. Kis csoport volt, tízen voltunk. Érkeztek testnevelőtanárok Bulgáriából, Svájcból, Észtországból. Az első nap elméleti ismereteket kaptunk az ír oktatási rendszerről, több érdekes és hasznos előadást hallottunk. Ezután a következő napon voltunk egy gyerektáborozáshoz kiépített helyen az erdőben, ahol cserkész ismereteket tanultunk és próbáltunk ki. Zuhogott egész nap az eső, de élvezetesek voltak a szabadtéri feladatok: kötelekből fákra erősített mászólétrák készítése, tűzrakás, bogyógyűjtés majd abból teafőzés, szénceruza készítés kiégetéssel, különböző szabadtéri gyerekjátékok tanulása. Korunkban a gyerekeket legtöbbször autóval hozzák és viszik. Ezáltal a környezetük előre meghatározott. Az erdőben megtanulják fölfedezni a környezetüket, és ezáltal belakni, úgymond az egész erdő az ővék lesz, mert megismerik az erdő életét. Jellemző lesz a játékosság, változatosság a különböző helyszíneken. Így a gyerekek úgy érzik hogy a mozgás nem iskolai tantárgy, hanem az élet része.
Másik nap egy általános iskolában néztük meg a testnevelésórákat, majd délután egy testnevelő előadását hallgattuk, meg arról, hogyan motiválják aktivitásra a tanulókat testnevelésórán Írországban. Másik nap egy szabadtéri akadálypályára mentünk, kipróbáltuk az összes akadályt, ezekből a függeszkedési versenyt már kipróbáltam én is az óráimon nagy sikerrel.
Ha egy dolgot kellene említenem, amit haza hoztam a képzésből, az lenne, hogy vannak kerekesszékes testnevelők is. Magyarországon nehéz fizikai tesztekhez, magas szintű fizikai képességek meglétéhez kötik a testnevelőtanári diplomát, Írországban úgy néz ki hogy nyitnak másik irányba is, ami nekem tetszett.

További információk

  • Helyszín: Dublin

Új hozzászólás