Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 03 október 2017 19:53

Kreatív módszertan középiskolai angoltanároknak Exeterben

Írta:
  • Helyszín: IPC-Exeter-Egyesült Királyság
Exeter Exeter

Exeter, IPC School 2017. július 17-29.

Az Erasmus+2017 intézményi projektje keretében vettem részt Exeterben módszertani kurzuson („Creative Methodologies for Teaching”).

Exeter Londontól 4 órás buszútra van, van reptere, de a járatai Párizsból, illetve Londonból érkeznek magas áron.

Egyetemi város az Exe folyó partján az Angol csatornától 20 percnyi vonatútra. Devon tartomány fővárosa, az igazi vidéki Jane Austenes Anglia központi helye.

A kurzust szervező iskola a kikötőtől pár méterre egy 3 szintes házban működik, egyszerre 6 csoport dolgozott kb. 100 résztvevővel.

Kurzusvezetőnk Esther egy Oxfordban végzett fiatal, lendületes és vidám tanárnő, aki kiválóan alkotott közösséget a 16 fős csoportból.

Az órák 9-15 óráig tartottak 13-14-ig beiktatott ebédszünettel, amit a hangulatos kikötői sétányon töltöttünk.

Az órarendünk egységei voltak: tanulói stílusok és motiváció; kreatív módszertan és elemei; digitális eszközök és alkalmazások a nyelvórán; kreatív szövegfeldolgozás; kis ill. nulla előkészületet igénylő órai feladatok; gyakorlati tippek és bemelegítő feladatok; Brit oktatási rendszer egy vendégelőadóval.

Minden feladatot és ötletet kipróbáltunk, értékeltünk, és digitálisan megosztva megkaptunk saját felhasználásra. Ezeket nagyszerűen tudom alkalmazni szeptember óta a tanórákon. Igazi előnyt jelent a mindennapi munkám során, hogy különböző szinteken alkalmazható ötleteket és eszközöket kaptam, amikhez nem kell előkészíteni semmit, ill. minimális előkészülést igényel, és mégis jól működik a tanulói csoportban. Különösen hasznosnak találtam olyan internetes oldalak megnyitását, amiket ismertem és használtam, de új funkcióit tárta fel a csoportvezető. (padlet, Socrative, kahoot, quizlet, QR kód stb.).

Egymástól is sokat tanultunk a két hét alatt: 10 nemzetből összeállt csoportunk a tanórákon pármunkában, kiscsoportban, frontálisan és projekt keretében dolgozott. A két hét végén egyéni 15-20 perces órai nyelvi feladatot kellett prezentálnunk „vizsgaként”, amiből megismerhettünk különböző tanítási, előadói és motivációs eszközöket eltérő európai kultúrkörökből.

A délutánokat megszerveztük magunknak múzeumlátogatással, kirándulással az Angol riviérának nevezett tengerparta, színházba és a kihagyhatatlan helyi pubokba. Az iskola is szervezett tartalmas kirándulásokat tapasztalt idegenvezető segítségével, így eljutottunk Bristolba, Bathba, a dartmoori ködös dombos vidékre, Tintagel szikláira és Exeter belvárosában a monumentális katedrálisba.

A résztvevők nagy része fogadó családoknál igényelte a szállását, s lelkesen és elégedetten meséltek új családtagjaikról. A kisebb hányad a helyi egyetemi kollégium önellátó stúdió-szerű szállását kérte, ami az iskolától 20 perces belvárosi sétára és a sétáló utcától 10 perces sétára volt.

Köszönöm a tanartovabbkepzes.hu szakembereinek a lehetőséget.

Az iskola honlapján az ERASMUS+ 2017 oldal :

 https://www.phbences.hu/erasmus/erasmus-2017

A mobilitás alatt vezetett blogom:

http://acsida.simplesite.com/

Új hozzászólás