Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 04 október 2017 18:40

Pozitív gondolkodás és aktív meghallgatás Dubrovnikban

Írta: Szabó Zoltán Attila
  • Helyszín: Pričalica - Dubrovnik-Horvátország

Az ERASMUS+ továbbképzési program keretében 2017. 08. 28. és 2017. 09. 08. között Dubrovnikban vettem rész, egy eléggé izgalmas képzésen. A továbbképzést a horvát Pričalica civil szervezet szervezte, a kurzus angol nyelven folyt, címe „Neuroeducation and Coaching”.

A tavalyi Erasmusos tanárkollegák keltették fel az érdeklődésem a képzések iránt, így az idén magam is belevágtam. Úgy érzem, hogy sokat gazdagodtam és mindenképpen hasznos időszaknak érzem az ott töltött tíz napot. Az előzetes gyakorlati tapasztalatokért és a szervezésben nyújtott segítségért nagyon hálás vagyok az Erasmusos koordinátorunknak, köszönöm.

A képzés Dubrovnik szomszédságában lévő településen zajlott. A csoportban heten voltunk, Madeira szigetéről és Lengyelországból.

A képzést témája a mentális funkciók alternatív módszerei révén a pozitív gondolkodás beépítése, hasznosítása az oktatásban és nevelésben. A képzés második része a coaching, a társas kapcsolatok és a kommunikáció mindennapi tapasztalatát kiegészíteni az aktív meghallgatással.  A témák felvezetése elméleti résszel kezdődött, lépcsőzetes felépítésben az alapoktól kiindulva, mint pl. a neuronok, az agy-, az agyi funkciók működésétől, egészen a személyes példáinkon és tapasztalatunkból kiinduló páros, csoportos feladatok megoldásáig. A képzés az elméleti alapokból kiindulva, tesztfeladatok megoldása, kiértékelése, csoportos munkák, játék, tánc, együttes bevetésével interaktívizálódott. A két fő témát meglehetősen szerteágazóan közelítettük meg, úgy, hogy pl. a neuroeducation résznél megfelelő előkészítés után még egy-egy saját költeményt is írtunk.

A képzés vezetője, szervezője Ivan Slavič volt. Segítőkész, dinamikus, rugalmas előadó és koordinátor volt, élmény volt vele dolgozni.

A szállásom az óvárosban volt, így élvezhettem a középkori épületegyüttes előnyeit és persze a megnövekedett turizmus adta kevésbé előnyős oldalait is. A képzés része volt a welcome lunch és a záró good-bye lunch.  Idegenvezetéssel az óvárost is bebarangoltuk, közös kirándulásra is sor került, és egy hajótúrára, amely fenséges betekintést adott a tenger és a szigetek világába, gasztro élményekkel együtt.  Megismertük a csoporttársak nemzeti sajátosságait és kultúráját és persze a szervezők révén a horvát kultúrát, az ételeket és mediterrán ember közvetlenségét, úgy, hogy közben az angol nyelvet gyakoroltuk és egyre jobban belejöttünk a fordulatokba.

Hálás vagyok, hogy ott lehettem, a képzést ötletbörzének érzem, eszközzel és mankóval a neveléshez, tanításhoz. Már az első héten, egy a képzésen gyakorolt feladatot bevetettem a diákjaimnál is. Köszönöm a lehetőséget, megérte.

Az iskola honlapján az ERASMUS+ 2017 oldal :

 https://www.phbences.hu/erasmus/erasmus-2017

Új hozzászólás