Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 06 október 2017 10:15

Művészetterápia Firenzében

Írta: Komálovics Zoltán
  • Helyszín: EuroPass-Firenze_Olaszország

Firenze, Scuola Toscana 2017. július 17-23

Az ERASMUS+ 2017 intézményi projekt keretében vettem részt Firenzében egy módszertani kurzuson (Art as therapy)

Firenzénél kevés hely lehet alkalmasabb egy művészetterápiai kurzus lebonyolítására, hiszen a város az európai művészet és kultúra egyik bölcsője. Mindannyiunk fülében ismerősen csengenek az itt él alkotók nevei: Dante, Petrarca, Boccaccio, Masaccio, Botticelli, Donatello, Michelangelo…A lista szinte befejezhetetlen. Az ideérkező turista a város falai közé lépve szinte a művészettörténet részévé válik. A szűk utcák és a tágas terek között bolyongva az ember nem győzi követni a szobrok, paloták, templomok sűrű hálózatát. Az Arno folyó két oldalán fekvő Firenze kövei szinte sugározzák magukból a múlt nagy fejezeteinek atmoszféráját.

A kurzust szervező iskola, a Scuola Toscana a belvárosban, a Dómtól kb. 5 perces sétára működik egy három szintes épületben. Az iskola szomszédja a XIII. században a legendás Beatrice apja (Falco Portineri) felajánlásának köszönhetően épült közkórház, ami mindmáig működik.

Kurzusvezetőnk, David Bossano művészetterapeuta igazi olaszos lendülettel, derűvel vezette a a foglalkozásokat, s az öt nap alatt igazi közösségé formálta a csoportot. A csoportot rajtam kívül négy portugál, három spanyol és két finn kolléganő alkotta. A csoportaggok azóta intenzív facebook-kapcsolatban vannak.

A foglalkozások 9-14 óra közt zajlottak egy órás beiktatott ebédszünettel.

A délelőtti foglalkozások inkább elméleti jellegűek voltak sok videóapplikációval színesítve. a délutáni órák gyakorlati jellegűek. Különböző képzőművészeti technikákat (akvarell, montázs, gyurmaszobor, akrylfesték) próbáltunk ki, és fejlesztettünk tovább. A gyakorlatok a diákok önkifejezésnek fejlesztésére szolgáltak. Alapvető céljuk volt annak a vizsgálata, hogy mi történek a diák pszichéjében, tudatában, miközben szabad fantáziáját mobilizálva alkot. Az órákon szerzett tapasztalataimat azóta jól tudom alkalmazni a tanári gyakorlatomban. A diákok nagyon szívesen élnek a vizuális önkifejezés különböző formáival egy-egy irodalmi mű vonatkozásában. Fontos része volt a csoportmunkának az, hogy egymás alkotásairól is beszélnünk kellett, így fejlesztve a másikra irányuló érzékenységet, empátiát. A „bírálatok, értelmezések” többnyire humoros, oldott hangulatot teremtettek.

Az öt nap során sokat tanultunk egymástól, egymás kultúráiról, kulturális szokásrendszereiről.

Három szervezett programon vehettünk részt:  Egy nagyon alapos és izgalmas városvezetésen, s egy-egy galérialátogatáson az Uffiziben és a Galeria della Academián. Felejthetetlen élményt jelentettek ezek az alkalmak.

A résztvevők nagy része fogadócsaládoknál igényelt szállást az iskola közelében. Én egy osztott apartmanban egy magyar kolléganővel együtt laktam az iskolától 3-4 perces sétára. A szállás minden igényünket kielégítette.

A  kurzus szélesebb kontextusát a rendkívül vidám, nyitott, elegáns és zsibongó firenzei lakosok adták. A velük való találkozás külön élményt jelentett az egy hét során.

Hálása köszönöm a tanartovábbkepzes.hu szakembereinek támogató munkáját, Anita és Kriszta támogató segítsége tette  sikeressé a mobilitásokat.

Az iskola honlapján az ERASMUS+ 2017. oldal:

https://www.phbences.hu/erasmus/erasmus-2017

Új hozzászólás