Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 24 február 2018 16:28

Palermo- The new challenge

Írta:
  • Helyszín: Dorea Educational Institute - Palermo - Szicilia

A címre utalva újabb kurzuson gyarapíthattam tudásom. Igen, ez volt egymás után a harmadik projekt, amelyre az Egri Lenkey János Általános Iskola pályázott. Az első kettőn az angol nyelv tanításának módszertani ismereteimet fejlesztettem. Most úgy gondoltam, hogy ki kell próbálnom valami újat. Választásom az ’Identify the Hidden Talent in Your Classroom’ kurzusra esett.  A leírásban színes feladatok szerepeltek, melyek segítséget adnak a tehetséges tanulók kiválasztásához és támogatásához.

Az egyhetes (sajnos ilyen rövid volt) kurzuson kb. 15 voltunk. Megdöbbentem, hogy ebből öten, hatan egyáltalán nem tudtak angolul. Többen egy intézményből jöttek és fordítottak egymásnak. Így a nyelvi nehézségek miatt lassabban haladtunk. Ennek ellenére sok csoport-és projekt munkát végeztünk. Felelevenítettem pedagógiai, pszichológiai ismereteimet. Megosztottuk tapasztalatainkat, közösen gondolkodtunk, vitáztunk, előadtunk. Az előadó nagyon jól felépítette a négy nap anyagát. Egymásra épültek, az előző nap témái összhangban voltak egymással. Tudtunk építkezni az előző nap ismereteiből.

Az utolsó napon közös kirándulást tettünk Cefalu-ba. Csodás kis üdülő paradicsom, ahol fürödni is tudtunk a tengerben. Esténként helyi éttermekben kóstolgattam a „tenger gyümölcseit”, és persze igazi olasz, dúsan megpakolt pizza, pizza. A belvárosban laktam, a külvárost a helyiek tanácsát megfogadva, elkerültem. Az emberek kedvesek, kézzel-lábbal kommunikáltunk, mert hát miért is nem beszélem én az ő nyelvüket!?

És mint már annyiszor, most is bebizonyosodott, hogy Anita és Kriszta segítsége még a harmadik projektnél is nélkülözhetetlen. Köszönöm a támogatásukat.

Új hozzászólás