Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 26 október 2018 21:08

CLIL matematika továbbképzésen Cheltenhamben

Írta: Tamás Balázsné
  • Helyszín: International Study Programmes-Cheltenham-Egyesült Királyság

Az biztos, hogy a kéthetes Erasmus+ továbbképzés nem önfeledt kikapcsolódás. De nem is az a célja. Két hétig figyelek, tanulok, új tapasztalatokat szerzek, új nézőpontot kapok, s mindez újból és újból arra ösztönöz, hogy elgondolkozzak azon, hogyan is tanítsak. Nagyszerű élmény számomra! Lelkesít, továbblendít!

Idén nyáron az angliai Cheltenhambe jutottam el, ahol a CLIL módszertanról, a kétnyelvű oktatásról szólt a továbbképzés, kifejezetten a természettudományokat és matematikát tanítók számára. Bár nálunk nincs kétnyelvű oktatás, de a tanórákon már eddig is sok angol nyelvű rövidfilmet használtam. Érdekelt, hogyan lehet ezt a módszert még jobban alkalmazni.

A CLIL az idegen nyelv használatát építi be a szaktárgyakba. Ilyenkor nem az idegen nyelv (angol) az elsődleges tanítási nyelv. Bevezet ugyanakkor az angol szakkifejezések világába, és segít abban, hogy nyelvi struktúrákban alkalmazzuk azokat, illetve megértsük pl az angol nyelvű oktató anyagokat, szövegeket, kisfilmeket.

Szó volt módszertanról, motiválásról, IKT eszközökről, kaptunk anyagokat, ötleteket. Sokféle munkaformában dolgoztunk, kiscsoportban és párokban, feladatlapokkal, és mobiltelefonnal. Sokat megtapasztaltunk a modern oktatás lehetőségeiről. Növekedett a természettudományi szakszókincsünk, szélesedett a pedagógiai ötlettárunk. S eközben és emellett rengeteget beszélgettünk. A résztvevők Európa 8 másik országából jöttek. Jártunk együtt Walesben, Oxfordban, Bathban és Gloucesterben. Rácsodálkoztunk, ahogy a római birodalom megbecsülte, felépítette Bath fürdővárosát; a középkori Anglia felépítette csodálatos gótikus katedrálisait, egyetemeit; az újkori Nagy-Britanniának mit jelentett a nehézipar és a bányászat Walesban; s mit jelenthetett, amikor újból változást írt elő a történelem, s ezeket a bánykat bezárták a XX. század utolsó évtizedeiben. S eközben jó volt ott lenni, Angliában, megtapasztalni egy másik országot, annak múltját, történelmét, kihívásait, szépségeit. Sokat tanultunk egymástól.

Köszönöm a lehetőséget, hogy eljuthattam Cheltenhamba! Ha módotok van, nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek!

 

Az intézmény képes beszámoló blogja az ERASMUS+2018-ról az alábbi linken található.

http://erasmus18.simplesite.com/440262219

Új hozzászólás