Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 21 szeptember 2019 13:38

Scarborough - God's own county

Írta:

2019 augusztusában két hetet töltöttem el a yorkshire-i Scarborough-ban, a speciális nevelési igényű gyerekekről, az ő oktatási igényeikről és integrált nevelésükről szóló kurzuson.

A vidéket nem véletlenül hívják a helyiek Isten saját országának (megyéjének). Megvan itt minden, amit a kikapcsolódni, szórakozni, tanulni vagy éppen feltöltődni kívánó ember szeretne. Scarborough maga egy gyönyörű tengerparti kisváros két csodaszép tengerparti stranddal. A helyiek, ahogyan ezt a legtöbb angol kisvárosban tapasztalni lehet, nagyon kedvesek és segítőkészek. A város fölé magasodó egykori vár romjairól lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a tengerre. York és Leeds igazi metropoliszok múzeumokkal, bevásárlóközpontokkal és templomokkal. Whitby egy nyüzsgő halászfalu Scarborough-tól északra. Itt kapható az ország legjobb ’fish and chips’-e, a Whitby Abbey romjai pedig a hajdani gazdagságról és a vidék viharos történelméről mesélnek.

Ha csupán azért mentem voltam, hogy az angol vidékkel ismerkedjem, akkor sem ért volna csalódás, mert rengeteg élménnyel gazdagodtam. A scarborough-i Anglolang iskola azonban, méltán jó híréhez, az általa meghirdetett kurzusokon nemcsak nyelvileg, hanem szakmailag, módszertanilag is elősegítette a fejlődésemet. A két hét alatt délelőttönként nyelvi képzést kaptunk, ahol tanáraink az angol nyelv érdekességeit, szólásait, az angol kultúra sajátosságait igyekeztek közelebb hozni hozzánk. Délutánonként szakmai órák voltak, ahol segítséget kaptunk ahhoz, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekeket hogyan vonjuk be az óra anyagába, hogyan kövessük nyomon a fejlődésüket, értékeljük a teljesítményüket és sarkalljuk őket jobb eredményre. Bár sok hasznos dologgal lettem gazdagabb, pont a téma szerteágazása miatt azt éreztem, hogy szeretnék még ilyen témájú kurzuson részt venni, van még mit tanulnom.

A szakmai és kulturális gyarapodás mellett fontos megemlíteni, hogy emberi kapcsolataim is fejlődtek. Sok új barátra tettem szert, különösen a szívemhez nőtt három szlovák és két német lakótársam.

Ha a sors egyszer úgy hozza, szívesen térek vissza Scarborough-ba egyedül, a tanítványaimmal, vagy akár a családommal is.

Új hozzászólás