Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 22 szeptember 2019 17:00

Táguljon a világ/Fóti Garay János Általános Iskola

Írta:
Zárás Zárás Bódis Róbert

Táguljon a világ/Fóti Garay János Általános Iskola

 

Az Erasmus + Táguljon a világ nyertes pályázat keretén belül voltam idén júliusban Barcelonában az Europass Teacher Academy által tartott Satisfying School Experience:Strategies and skills for teacher kurzusán. A tanfolyam egy hetes volt.

Kissé váratlanul csöppentem idén az Erasmus + képzéseire induló kollégáim közé, mivel én várni akartam egy még egy évet, hogy a nyelvtudásom erősödjék. Viszont nagyon örülök, hogy rábeszéltek, ugorjak be egy váratlanul kiesett kolléganő helyére. Gyorsan nekiültem böngészni a választható tanfolyamok listáját, és két ok miatt döntöttem, egyik, hogy Barcelonában volt, a másik, a tananyag egyes részei nem voltak ismeretlenek számomra, hiszen fontos, napjainkban egyre aktuálisabb kérdéseire ad módszertanokat. Ilyenek, mint, hogyan ösztönözzük a tanulókat az ismeretek megszerzésére; hogyan növeljük az önbizalmukat, sikerélményeiket; hogyan lehet minél pozitívabbá tenni az osztályközösséget, sőt a pedagóguskart; hogyan lehet megelőzni az kiégést; hogyan lehet a tanár-diák, tanár-tanár kapcsolatát erősíteni, eredményesebbé tenni.

Mivel ez volt az első külföldi tanfolyamom, sőt az első külföldi utam egyedül, már hetekkel előbb a lelkem előre küldtem, s gondolatban tucatszor eljátszottam milyen lesz ott, mit fogok mondani. Átnéztem minden lehetséges weboldalt, feltöltöttem a telefonomat okosságokkal (térkép, szótárak, közlekedés stb.). A repülést élveztem, a fellegekben járhattam. Érkezés után, ahogy beértem a városba, magával ragadott a nyugalom, ami átjárta a várost, pedig Barcelona Katalónia fővárosa több, mint másfél milliós lakossal büszkélkedhet. Bármerre jártam, mindenki kedves, segítőkész volt. A szállásom ár-érték arányban lehetett volna jobb is. Host family szálláson, egy ablaktalan pici szobát kaptam. Szerencsére közel volt az iskolához, és valójában csak aludni jártam oda. Szabadidőmben igyekeztem a lehető legtöbb nevezetességet felkeresni, körbejárni a várost, de ide még vissza kell jönnöm, hogy valóban mindent lássak.

A tanórák hétfőtől péntekig zajlottak, hol délután, hol délelőtt, általában 5 órában. A csoportunk 12 tagja Németországból, Lengyelországból, és Magyarországról jött össze. Az oktatónk, Marta, fantasztikusan felkészült, energikus, magával ragadó személyiség Az elméleti ismeretek mellett nagyon sok gyakorlatot is vettünk, hol páros munkában, hol csoport munkaformában. Marta több meditációt is tartott nekünk, de megismerkedtünk a SWOT analízissel, a PERMA modellel, a mindfulness elemeivel, a TED módszert egy tésztaépítéses csoport versennyel próbáltuk ki. A tanfolyam végén megtanultuk, hogyan kell egy projektet megtervezni, megvalósítani. Ennek ismeretében kellett alkotnunk a saját iskolánkra vonatkozóan egy projektet, amit egymásnak előadtunk.

Örülök, hogy ott lehettem, javasolni tudom másoknak is, menjenek és ismerkedjenek meg más módszerekkel, más kultúrákkal, építsenek hidat az országok és iskolák között.

További információk

  • Helyszín: Barcelona-Spanyolország

Új hozzászólás