Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 01 november 2019 19:31

Advanced Drama and Improvisation for the English classroom

Írta: Imre Szilvia
  • Helyszín: Pilgrims-Canterbury-Nagy-Britannia

A tavalyi beszámolóm végén ezt írtam: „Van-e beszédesebb ajánló a Pilgrims Teacher Training számára, mint az, hogy szeretnék minnél hamarabb visszatérni ide?” Ésvalóban, mint a mesében: így is lett.

2019-ben is a Pilgrims tanártovábbképző szervezet által kínált kurzus, idén az: ‘Advanced Drama and Improvisation for the English Classroom’ című kéthetes kurzuson vettem részt a University of Kent Canterbury-i kampuszán.

Újra megtapasztaltam, hogy a Pilgrims milyen gondosan szervezi meg az odautazó tanárok kinntartózkodását. Ez a gondosság kiterjedt arra, hogy minden információ és előzetes feladat pontosan érkezzen meg hozzám, hogy a kampuszon a szálláshelyünk kényelmes és jól felszerelt legyen, hogy a kurzuson magas színvonalú oktatást kapjunk, valamint arra is, hogy az ott töltött két hét bevonjon egy olyan nemzetközi tanárközösségbe, aminek hosszútávon is lesznek gyümölcsei tanári pályafutásom során. Ezen kívül idén a helyi kultúrával való találkozásom is elmélyült és újra bebizonyosodott, hogy mennyire fontos a Pilgrims-nek, hogy bevonjon minket nemzetközi tanárközösségébe és elmélyítse a Humanistic Language Learning-ről való tudásunkat.

Az ‘Advanced Drama and Improvisation for the English Classroom’ 2019 augusztus 3-tól 17-ig tartó képzésen közel több mint egy tucat európai és azon kívüli ország tanáraival sikerült kapcsolatba kerülnöm. Része lettem egy olyan nemzetközi közösségnek, ami konferenciákat szervezve (a Pilgrims Teacher Training saját konferenciái, illetve az IATFL) és a szociális média által kínált formális és informális lehetőségeket felhasználva a tanév közben is segíti a folyamatos szakmai kommunikációt.

A képzésen elmélyült munkát végeztünk azzal kapcsolatban, hogy további jó gyakorlatokat sajátítsunk el , amiket változatos módokon tudunk majd felhasználni a tanítás hétköznapjaiban. A dráma- és improvizációs játékok a nyelvgyakorlás egyértelmű hasznán túl, komoly önmegismerési lehetőségeket hordoznak a diákok, a tanár, de az egész közösség számára is. Tanárunk Peter Dyer idén is kiváló érzékkel és tapintattal kalauzolt tovább bennünket a drámázás világában.

Egy másik jelentős vonása volt a kurzusnak, hogy mi, szerencsésebbek a házakban való elhelyezést választottuk, így a napközben elkezdett kommunikációt este főzés közben folytathattuk tovább, nemzetközi vacsorákkal is erősítve az összetartozás érzését. Fontos tapasztalatom volt, hogy mennyi minden köt össze bennünket a hasonló világlátástól a hétköznapi problémákon keresztül a társadalomban betöltött szerepünkig. Így hamar formálódtak barátságok, az első néhány nap után közös programokat szerveztünk (idén Caterbury-be, és Withstable-ba)

A szálláshelyen a szobák jól felszereltek voltak. Ha fáradtak voltunk a főzéshez, a közelben jónéhány más étkezési lehetőséget is találtunk. A délutánokat és az estéket is olyan programok színezték, amelyek egyrészt ízelítőt adtak más kurzusok anyagából (NLP with Mario Rinvolucri, 50 Shades of Cretivity, Short Videos in the Classroom) másrészt az angol nyelvű kultúra szórakoztatóbb aspektusait mutatták be (Scottish night, Drumming, Dance therapy for teachers).

Canterbury belvárosa húsz perces sétával volt elérhető és a két hét igen kevés volt ahhoz, hogy kimerítően megismerhessük. A katedrálison és más történelmi látnivalókon kívül felhívnám a figyelmet a helyi antikváriumokra, amik igazi kincseket rejtegetnek és nem csak a nyelvtanár számára.

És újra azzal fejezném be, hogy: szeretnék minél hamarabb visszatérni ide.

Új hozzászólás