Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 02 november 2019 22:26

Digitális módszertani eszközökkel korszerűbben

Írta:
Az ősi kelta nyelvhagyomány ápolása és őrzése a mindennapokban Az ősi kelta nyelvhagyomány ápolása és őrzése a mindennapokban

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium sorban a negyedik 2019-es európai uniós projektje 2019. június 1-én kezdődött, és 2020. május 31-ig tart, és 21 mobilitást valósítottunk meg. Szakmai látogatásra és konferenciára, nyelvtanfolyamra és szakmai továbbképzésre is küldünk munkatársakat a módszertani megújulás támogatása érdekében. A projekt címe: „A tanulók élethosszig tartó tanulásához szükséges kulcskompetenciák fejlesztése a tanárok élménypedagógia alapú oktatási módszereinek elsajátításán, alkalmazásán és hatékony intézményi megosztásán keresztül”.

Az intézményi projekt IKT egységéhez tartozott az én egy hetes mobilitásom, és annak tapasztalatai: a Dublinban működő Alpha College képző központ IKT kurzusa (Using Technology in the Classroom) 2019. augusztus 26-31.

A kurzusszervező nemcsak a tanfolyam összeállítására figyelt oda, hanem a résztvevőknek biztosított kulturális és országismereti programokat is. Ennek keretében mutatták meg nekünk a Trinity College-t és annak könyvtárát, a város impozáns épületeit és bevezetést adtak az ír történelem megértéséhez.

A tanfolyam összeállítása élményszerű, praktikus és hasznos volt. Két tanár felelt a lebonyolításért, akik papírmentesen oldották meg a képzést, s ismertették meg velünk a google classroom alkalmazást, hogy a saját oktatási munkánkban a lehető leggördülékenyebben tudjuk megosztani a tananyagokat, kiosztani és begyűjteni házi feladatot digitálisan, illetve tartani a tanulókkal a munkakapcsolatot. A google classroom alkalmazás hasznos, bár nem kevés informatikai ügyintézéssel jár az első körben az intézmény számára.

Hasznos eszközkéntmegtanultuk, hogyan vegyünk fel és archiváljunk Podcastot, ennek alkalmazását nyelvórán tartom hasznosnak, amikor például a tanulók projektmunka prezentációjaként Podcaston „fake interview”-t hoznak létre.

A TedEd alkalmazás nagyon korszerű, mert interaktivitása vonzó a tanulók számára.  legsikeresebb alkalmazás viszont a TUTORIAL szerkesztése volt, ami a blended tanítási módszer alapja. Ennek lényege munkaközösségem számára, hogy a tanulók házi feladatként kapják meg a feldolgozandó anyagot, amit a tanár állított össze screencast-tal (https://screencast-o-matic.com/), osztott meg a google classrom falán, majd a tanulók egyéni tempóban dolgozhatják fel otthon. Ezek után a tanórán következhet az anyag alkalmazása csapatmunkában támaszkodva az egyéni tudásra.

A kurzusképző elhelyezkedése optimális, Dublin központjában van, a szállást kínáló kollégium közelében. Akik fogadócsaládoknál laktak, kicsit többet utaztak tömegközlekedéssel, de őket kárpótolták a fogadó családnál való szállás kalandjai és izgalma.

Intézményem neve: Pannonhalmi Bencés Gimnázium  (phbences.hu)

Az intézményünk projektre vonatkozó weboldala:

http://pherasmus19.simplesite.com/

 

 

Új hozzászólás