Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 02 november 2019 22:44

Egészséges életmód, érzelmi nevelés Nicosiában

Írta: Szabó Zoltán Attila
Csoportos munka a tengerparton Csoportos munka a tengerparton

Az ERASMUS+ továbbképzési program keretében 2019. 08. 26. és 2019. 08. 30. között Nicosiaban, Cipruson, az STANDOutEdu szervezésében Health and Emotional Education témában, angol nyelven, módszertani képzés résztvevője lehettem.

Az elmúlt évek Erasmusos tapasztalatai alapján az idén is belevágtam. A tematika tekintetében az egészség, egészséges életmódra nevelés, és érzelmi nevelés módszereiben lettem naprakészebb az ott töltött egy hét során. A képzés Nicosiaban, Ciprus fővárosában volt. A csoportban tizennyolc résztvevő volt, spanyolok, portugálok, litvánok, német, románok, britek, horvát, magyar.

A képzés témája az egészséges és érzelmi pedagógiai módszertan elméleti és gyakorlati tudásanyag megismerése, elsajátítása és gyakorlati alkalmazása. Olyan környezetet teremtsünk az osztályban, az iskolában, amely a pozitív gondolkodásra épül, a mozgás, az egészséges étkezés, a környezettudatosság és annak helyi kialakítása elősegíti az iskolai-tanórai körülmények között is az egészséges életmód fontosságát, remélve, hogy mind mentálisan mind fizikálisan a tanulási folyamatot mélyíti és teszi életszerűvé.

Az elméleti ismeretek után, gyakorlati helyszínekre látogattunk: biofarmon jártunk, ahol a környezettudatos életvitelt, a  bio zöldségtermesztés és a bio állattenyésztés előnyeit és nehézségeit ismertük meg. Láthattuk a megtermelt alapanyagokból készült helyi ételkülönlegességek gyártási technológiáját. A tengerparton speciális csoportos munkában, csapat-, és egyéni feladatokkal összehangolt tréningnek voltunk részesei. Az erdei, rekreációs szabadidős központ a torna, testmozgás, ellazítás, felszabadultság élményét tapasztaltatta meg. Számos testmozgással, szabadtéri tevékenységgel lettünk gazdagabbak, amelyeket az oktató-nevelő munkában speciális módszerként ültethetünk át gyakorlatba. 

A képzés vezetője, szervezője Anna, Mary, Rafael volt. Interaktívan, sokszínűen, változatos módszerekkel tervezték meg és bonyolították le a csoportfoglalkozásainkat.

A szállásom az óvárostól kicsit távolabb volt, de így is a ciprusi életmód, temperamentum és turizmus egyvelegének közvetlen részese lehettem. A kurzus résztvevőivel sok közös programunk volt a szabadidőben. Ellátogattunk Pafos városába, az antik görög-ciprusi kultúra gazdag múltjának helyére, évezredes emlékeket tekintettük meg. A főváros sajátos hangulatát tapasztaltuk meg, amikor a turisták által frekventáltan látogatott sétálóutca közepén a határátkelő átlépése után tudtuk „csak” folytatni a sétát, az Észak-Ciprusi török részre.

Megismertük a csoporttársak nemzeti sajátosságait és kultúráját. Az ízek, a hangulat, az antik világ nyoma, a mediterrán környezet segített, hogy a szervezők közvetlenségét, vidám temperamentumát, barátságát érzékelhetővé tegye, úgy, hogy közben angol nyelven kommunikáltunk.

Hálás vagyok a lehetőségért, az alternatív módszerekért, az extrém eszközökért, az innovatív példákért. Új elemekkel a tarsolyomban, új lehetőségek kinyitásának lehetőségével tértem vissza Nicosiaból.

Intézményem neve: Pannonhalmi Bencés Gimnázium (phbences.hu)

Az intézményünk projektre vonatkozó weboldala:

http://pherasmus19.simplesite.com/

 

Új hozzászólás