Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 02 november 2019 23:05

English for effective communication, Oxford

Írta: Csertán Judit
Az Angliára jellemző négy legfontosabb tényező az angolok szerint Az Angliára jellemző négy legfontosabb tényező az angolok szerint

A 2019-as Erasmus+ pályázat keretében lehetőséget kaptam arra, hogy részt vegyek az Oxfordban működő Lake School of English nyelviskola két hetes nyelvkurzusán. Ez a nyelvkurzus a szóbeli kommunikáció hatékonyságának fejlesztését tűzte ki céljául.
A csoport munkájában két cseh, három olasz, egy lengyel, egy spanyol, és két magyar kolléga vett részt, többen IT oktatók, de volt köztünk matematika, biológia és testnevelés szakos tanár is.
Tanárunk, az indiai származású, de Angliában született Sharlene Matharu fiatal, de igen képzett tanárnak bizonyult.  Az órákon a beszélt nyelvben gyakori szófordulatokkal (idiómák, phrasal verbs, collocations, idiomatic intensifier) foglalkoztunk, tanultunk kifejezések a véleményformáláshoz, vitához és prezentáció tartásához, átvettük a telefonálás, levélírás szókincsét, példákat néztünk az angolban gyakori eufémizmusokra, gyakoroltuk a mai angol szlenget és kiejtést. A tanárnő módszereire a rendkívül alapos felkészültség (két hétre előre megvolt az összes csoportba bevitt feladat), a rugalmasság (alkalmazkodott a csoport aznapi hangulatához), a differenciált oktatás (figyelembe vette eltérő tudásunkat és igényeinket) és a játékosság volt jellemző.
A megtanulandó anyagot apró gondolkodtató, rejtvényfejtős feladatokkal vezette be, vizualizációs céllal gyakran használt saját, a táblára gyorsan felvázolt rajzokat, a vidám és oldott hangulatot szerepjátékokkal és csoportvetélkedőkkel tartotta fenn. Egyébként szinte minden feladatot párban vagy kisebb csoportban együttműködve végeztük. Soha nem maradt el az aznapi összegzés és a másnap reggeli könnyed ismétlés sem, a változatos módon történő gyakorlás segítette a tanulnivalók könnyebb bevésődését. 
A tanítás multimédiás eszközökkel felszerelt, kellemes teremben zajlott reggel 9-től délután 4-ig, kivéve a keddi és a pénteki napot, amikor a kora délutáni befejezés után az iskola szervezésében városnéző programokon vettünk részt.
A szünetekben pihentetőül tea ás kávé fogyasztására volt lehetőség, az ebédet, élve a város nyújtotta számtalan lehetőséggel, az iskolán kívül költöttük el.
Saját szervezésben, kollégáimmal együtt megnéztünk Oxford 38 egyetemi kollégiuma közül néhányat (Christ Church -, Magdalen -, Worcester -, Balliol College), a régi egyetemi könyvtárat, a Bodleian Library-t, Anglia legrégebbi állami múzeumait (Ashmolean Museum, History of Science Museum, utóbbiban részletesen bemutatták, hogyan fejlesztették ki oxfordi tudósok, köztük több nő is, a penicillint, sőt egy Einstein által előadás közben teleírt táblát is kiállítottak).
Hétvégén meglátogattuk Stratford-upon-Avon városát, ahol Shakespeare sírhelye és iskolája található és Warwick kastélyát, mely Anglia egyik legszebb középkori főúri rezidenciája. Nem hagytuk ki a Bleinheim Palace megtekintést sem. Itt született Winston Churchill.
Alkalmunk volt színházban két Shakespeare darabot is megnézni (Macbeth, János király).
     A Lake School of English szervezői nagyon kedvesen és segítőkészen végezték az ügyintézést, a programokat profi módon szervezték.
    Összességében nagyon hasznosan telt el a két hét. Azon kívül, hogy az angol nyelvtudásom biztosabbá vált, számos igen kedves külföldi és magyar kollégával kerültem kapcsolatba, lehetőségem nyílt arra, hogy megismerjem más tanárok munkáját és életét, turistaként egy kicsit bepillanthattam az angliai elitegyetemeken tanuló diákok életébe, és megtapasztalhattam egy sokszínű és felkészült pedagógusszemélyiség munkáját.

Intézményem neve: Pannonhalmi Bencés Gimnázium (phbences.hu)

Az intézményünk projektre vonatkozó weboldala:

http://pherasmus19.simplesite.com/

 

Új hozzászólás