Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 11 november 2019 21:28

Improving School Management: from Single Person to a Common Strategy

Írta:
  1. november 4. és 8. között már harmadik alkalommal vehettem részt Erasmus+ KA1 mobilitási programban: ezúttal iskolavezetési ismereteimet bővítettem angol nyelven Portóban, a Dorea Educational Institute szervezésében.

Csoportomban bolgár, észt, görög, horvát, litván és olasz kollégákkal dolgoztunk együtt. Saját iskoláink bemutatása után először a tanulókkal, tanárokkal, szülőkkel és az iskola további partnereivel való hatékony kapcsolatok kialakításának lehetőségeit tekintettük át. Megismerkedtünk az intézményi szükségletek elemzésének és a célok megfogalmazásának módszereivel, majd megbeszéltük a stratégiai tervezés és az erőforrás-management kérdéseit. A tanfolyam további fontos témái voltak az iskolai infrastruktúra fejlesztése, a jól felkészült pedagógusok toborzása, felvétele, valamint a kollégák motivációjának, illetve az iskolai munka hatékonyságának növelése.

Trénerünk, Lucas felkészülten, kiváló angol nyelvtudással és nagy türelemmel irányította a munkát, igyekezett mindenkit bevonni és minden véleménynek teret engedni. A kurzus résztvevői is valamennyien nyitottak, együttműködőek és segítőkészek voltak, így nem okozott gondot sem a páros vagy csoportmunka, sem a közös megbeszélés és az eredmények prezentációja, bár néha adódtak nyelvi akadályok. Számomra különösen nagy előnyt jelentett, hogy egy hétig csak angolul kommunikáltam, és mind általános, mind szakszókincsemet fejleszthettem.

Mivel óráink minden nap délután 2-ig tartottak, volt időnk a város felfedezésére is. A közös buszos városnézés során helyi idegenvezető mutatta be nekünk Porto nevezetességeit, és az egyik neves pincészetben megismerkedtünk a portói készítésének folyamatával. Egyéni sétáimon bejártam az óváros meredek utcáit, megcsodáltam a katedrálist és a Szent Ferenc templomot, ellátogattam Portugália legrégebbi könyvesboltjába, a Livraria Lello-ba és a Felfedezések Múzeumába. Feledhetetlen élményt jelentettek számomra a Tőzsdepalota gyönyörű termei, a Ribeira városrész folyóparti házai és egy különleges halvacsora a lenyugvó Nap fényében az Atlanti-óceán partján.

Minden kollégának hasonlóan hasznos és kellemes Erasmus mobilitást kívánok!

Horváth Terézia

BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziuma

Új hozzászólás