Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 04 december 2019 17:58

Modern digitális pedagógiáról gyönyörű történelmi környezetben

Írta: Dr. Molnár Lajos Gáborné

2019.07.14-27-e között két fantasztikus hetet töltöttem a Homerton College ódon falai között. Ezalatt a két hét alatt nemcsak szakmai továbbképzésben részesültem korunk modern digitális pedagógiai módszereiről, hanem kulturális feltöltődésben is volt részem Cambridge-ben.

A Bell, egy nyelvoktatással foglalkozó intézmény, amelynek hálózati iskolái megtalálhatóak a világ számos pontján. A Bell Cambridge már több, mint 65 éve kínál magas szintű nyelvi kurzusokat. A nyelviskola minden évben nyáron beköltözik a cambridge-i Homerton College-ba, ahol nagyon magas színvonalú tanártovábbképző kurzusokat tart gyakorló pedagógusoknak. 2019. nyarának harmadik  blokkjában több mint 16 nemzet tanárai gyűltek össze Európán kívüli országokból is, mint Kína, Brazília, Bolívia és az Egyesült Államok.

Az én kurzusom az Educational Technology Today volt. A csoportban öten voltunk. A kollégák Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból, Ukrajnából jöttek. A tanfolyamot Kristina Smith nagy gyakorlattal rendelkező angol nyelvtanár vezette kiemelkedő módszertani és digitális tudással. A tíz nap alatt hasznos online platformokat (pl. diigo, Lingro, AnswerGarden, padlet,) ismertem meg, amelyek megkönnyítik és meggyorsítják egyrészt a tanítási órákra készülést, másrészt színesítik a tanítási órát és kiváló kiegészítő anyagokként szolgálnak. Új perspektívák nyíltak számomra hogyan legyünk tudatos internet használók, mi az a digitális írástudás és internetbiztonság. Megismerkedtünk a felhő alapú tanulás témakörével, szerkesztettünk közös online dokumentumokat. Új irány nyílt ezzel számomra diákjaim projektmunkáinak szervezésében és irányításában. A kurzus bár nevéből adódóan egy oktatási technológiára épülő továbbképzés volt, a kiváló trénernek köszönhetően sok angol nyelvtanítási módszertani ismeretanyaggal gazdagodtam. Számos nagyon hasznos „reading” és „listening” gyűjtemény oldalt ismertem meg, amelyeket a jövőben biztosan gyakran fogok használni.

A Bell továbbképzés specialitása, hogy a saját kurzuson kívül heti két alkalommal délutáni blokkban választható workshopok voltak, melyet a Bell Cambridge  tanárai tartottak. Így nem csak a saját kurzusunk anyagával ismerkedtünk, hanem beleláthattunk más kurzusok témájába és sok tanítással kapcsolatos  módszerbe. Hetente egyszer volt plenáris előadás ELT témában, ahol az ELT elismert kutatói, Lindsay Warwick és Peter Watkins tartottak 90 perces előadást.

Kiemelendő, hogy a Bell fiatal, lelkes munkatársai nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát a mobilitás során. Változatos kulturális programokat szerveztek mint  városnézés, botanikus kert látogatás, kirándulás az Ily katedrálishoz, hétvégén London, egy séta Granchesterbe, fogadás és kedvezményes vásárlás a Cambridge University Press könyvesboltjában, filmvetítés, esti Shakespeare előadás, kocsma kvíz és csónakázás a Cam folyón : punting.

A Cambridge-ben töltött két hét alatt  a campus lakóival barátságok szövődtek. A hivatalos és nem hivatalos együttlétek (koncertek, pub látogatások) során nyelvtudásom felfrissült és nemcsak az általános kommunikációm, hanem a szaknyelvi tudásom is fejlődött.

Új hozzászólás