Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 11 december 2019 14:43

Angol nyelvtanulás és kulturális élmény az angol nyelvterület legrégebbi egyetemi városában

Írta: Schaller Györgyi
  • Helyszín: Lake School of English-Oxford-Egyesült Királyság

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola sikeres Erasmus+ pályázata tette lehetővé, hogy angol nyelvi kurzuson vegyek rész Oxfordban a Lake School of English nyelviskolában, 2019. július 14-től július 27-éig. Az iskola könnyen megközelíthető helyen, a város szívében, a Temze közelében helyezkedik el. A városban, így az iskola mellett is gyönyörű parkok vannak, amelyek igazi kikapcsolódást biztosítanak. A város atmoszférája lenyűgöző, igazi nyüzsgő egyetemi város, a világ minden részéről érkező fiatalokkal. A „ködös Albionnak”, amire számítottam, nyoma sem volt, nagyon kellemes, napsütéses időben tölthettem el a két hetes nyelvi továbbképzést.

A nyelviskolában első nap a csoportalakításhoz, illetve a nyelvi szint felméréséhez 100 feladatos tesztet kellett megoldanom, ezután kerültem egy nagyszerű csapatba. A csoporttársaim kongói, madagaszkári, dél-koreai, katalán, spanyol, francia, olasz fiatalok voltak. Két tanárunk volt, délelőtti, délután váltásban. Az intenzív nyelvtanulás során délelőtt 9-12 óráig az angol nyelvtannal foglalkoztunk, délután 13-16 óráig szókincsfejlesztést támogató témákat dolgoztunk fel (környezetvédelem, fenntarthatóság, család, munka, vásárlás, utazás…). Nagyszerű módszerekkel, kommunikációra épülő feladatokkal dolgoztunk párban vagy kisebb csoportokban. Az órák rendkívül jó hangulatban teltek, tanáraink nagyon motiváltak, dinamikusak, barátságosak voltak.

Minden hét péntekén a hét tananyagából 2 órás záródolgozatot írtunk, amelyet közösen, a feladatokat megbeszélve, tanulságokat levonva javítottunk ki.

Az iskola szabadidőnk eltöltéséhez rendkívül tartalmas kulturális, közösségi programokat is szervezett. A nyelviskolai szabadidőszervező délutánonként és hétvégén oxfordi, bathi, londoni, blenheimi városlátogatásokat szervezett, miközben megismerkedhettünk Anglia történelmével, kulturális gazdagságával. A társas együttléteknek, beszélgetéseknek nagyszerű helyszínei voltak a híres pubok is. Meglátogattam a fantasztikusan gazdag Oxfordi Botanikus kertet, a Természettudományi Múzeumot és hajótúrán vettem részt a Temzén.

Rendkívül hasznosnak tartom az Oxfordban töltött 2 hetet, különböző képességeim (nyelvi, együttműködési, kommunikációs..) fejlődése, a nyelvtanítással kapcsolatos tapasztalataim gazdagodása   mellett további motivációt kaptam  a nyelvtanuláshoz, amelyet itthon is szeretnék folytatni.

Új hozzászólás