Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 17 február 2020 23:01

Kulturális képzés Nagy-Britanniában az Erasmussal

Írta: Tartóczky Edit
  • Helyszín: International House - London - Nagy-Britannia

2019. július 29-én érkeztem Londonba az International House London által szervezett két hetes nyelvtanároknak szóló Life in Britain – Bringing Culture to the Classroom című módszertani képzésre. A kurzus átfogó és változatos tematikája elsősorban a mai élő brit kulturális és társadalmi ismeretekre koncentrál, de betekintést nyújt az Egyesült Királyság oktatási és politikai életébe is.
Tanfolyami választásomat annak a lehetősége ösztönözte, hogy bővíthetem, felfrissíthetem és precízebbé tehetem az országról alkotott eddigi ismereteimet. Az országismereti és kulturális tudás mellett a továbbképzés didaktikai fejlődési lehetőséget kínált, sokféle módszertani ötletekkel gazdagítva tanítási eszköztáramat.
Rengeteg élmény ért e két hét során, de mindenekelőtt hihetetlen volt felfedezni és megismerni ezt a multikulturális metropoliszt. Az utcákon bolyongva, a Temze folyón tett hajókirándulások alkalmával, fent a felhőkarcolók és a Saint Paul Cathedral kupolájának tetejéről, vagy épp a piros kétszintes buszokon zötykölődve, sok szemszögből sikerült bepillantást nyernem e folyton nyüzsgő nagyváros életébe. A kurzus témája, pedig mindezt alátámasztotta. A délelőttök nagy részében vezetett, tematikus, az óráinkhoz szorosan kapcsolódó túrák keretében ismerkedtünk egy-egy nevezetes helyszínnel, délután pedig az iskolában bővítettük ismereteinket Nagy-Britanniáról angol oktatónk vezetésével. A képzést további meghívott előadók, érdekes szakmai workshopjai gazdagították. Tizenegyes fős csoportomban kínai, lengyel és spanyol kollégákkal tanulthattam együtt. A továbbképzés során érintettük az építészet, az utcai művészetek, a film és színház, a sajtó, a BBC és a brit egészségügy és igazságügy témáit is. Az órákon különböző segédanyagokon keresztül ismerkedtünk és mélyítettük el egy-egy módszertani vagy didaktikai technika lépéseit, de ezek közül is kiemelt szerepet kapott a CCQ tanítási módszert. Emellett oktatónk nagy hangsúlyt fektetett a kiejtés helyes tanításának fontosságára is, és javaslataival abban is nagy segítségünkre volt, hogy hogyan válasszunk anyagot tanóráinkhoz. Úgy gondolom mindezeket lesz lehetőségem majd saját óráimon is alkalmazni. A két hét során csoportom összetétele nem változott így egymást egyre jobban megismerve baráti hangulatban teltek az órák.
Hálásan köszönöm az iskolámnak a támogatást, a pályázat koordinátorainak, Hegyközi Évának és Szegfű Mártának a kitartó munkát, hogy mindennek a részese lehettem.

Új hozzászólás