Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 10 július 2020 14:09

Egy hetem Londonban

Írta:
Búcsúzás és értékelés Búcsúzás és értékelés saját fénykép

Babutsán Rita vagyok, a BGSzC Eötvös Loránd Szakgimnáziuma tanáraként dolgozom. 2019 augusztusában kaptam lehetőséget egy egyhetes londoni továbbképzésre. Azért erre a képzésre esett a választásom, mert fő témája az okoseszközök használata volt. Ezeket az iskolában munkám során nagyon sokat alkalmazom, hiszen sokféle célra jók: a tanulók motiválásától, az óra élvezetessé tételén át a munka értékeléséig egyaránt. Azért is nagyon vártam a kiutazást, mert még nem voltam Nagy-Britanniában korábban. Az iskolai koordinátortól rengeteg segítséget kaptam, jó tanácsokkal is ellátott, amik nagyon hasznosnak bizonyultak, ezúton is köszönöm neki.

Az egy hét eseményeit két részre bontanám: egyfelől a szakmai munkára, másfelől pedig a szabadidős tevékenységre. A továbbképzésre az Excel English Language Schoolban került sor, ez London északi részén található, nagyon kellemes környezetben. A szállásom is az iskola közelében volt, egy roppant kedves családnál, akikkel beszélgettem is, de nem nagyon sokat, mert inkább a várost próbáltam kicsit átérezni. A tanfolyamon Andy Yianni volt a mentorunk. A csoportban öten voltunk, két spanyol, egy kínai, egy japán kolléganő és én. Eleinte kicsit nehezebben ment a kommunikáció, mindenki tartott attól, hogy nem jól fejezi ki magát, de Andy empatikus és segítő hozzáállásának hála ezek a gátak hamar leomlottak, és nagyon sokat tanultunk egymástól. Számomra érdekes volt, hogy össze tudtam vetni az Európa két felén megvalósuló tanári munkát, valamint az európai és az ázsiai felfogás, módszertan különbözőségét. Ennél is érdekesebb volt, hogy nagyjából hasonló problémákkal szembesülünk: mindannyian úgy éreztük, hogy érdemesebb saját tananyagot megalkotni, mint a készen kapottat átalakítani, és abban is egyetértettünk, hogy módszertanilag színesebb, sokoldalúbb, élvezetesebb foglalkozásokat szeretnénk tartani. Erre egyikünk sem sajnálta az időt és az energiabefektetést. A másik közös pont az volt, ahogyan tanulóink átélik a XXI. század technikai és kulturális változásait. Ezeket nekünk szerintem ki kell használni az eredményes munka érdekben. Nagyon sok érdekes feladatot oldottunk meg, amiket adaptálni tudunk majd iskolai munkánkba. Sor került tudásmegosztásra is a kollégák között, nekem ez nagyon szimpatikus volt.

Az idő másik részét próbáltam szintén hasznosan eltölteni. Előre elterveztem a programot, mert nagyon kevés idő állt rendelkezésemre, így csak felületes látogatásra volt csak idő, ezért mindenhol vezetett látogatást kerestem, ahol a beszédértésem és a szókincsem is gazdagodhatott. Nagy benyomást tett rám a British Library, ahol a vezetés után még több órát eltöltöttem a nyílt kiállításon. Roppant érdekes és számomra megindító volt a National Theatre meglátogatása, mert már több előadást is láttam, de csak felvételről, és most élőben is megláthattam a színházat, és a kulisszák mögé is belestünk. Hasonló volt a Globe Theatre is; erről már több filmet is láttam, de a saját tapasztalat azért kicsit más. Ugyanitt bementünk a Sam Wanamaker Playhouse-ba is, ami szintén csodálatos volt. Arról nem is beszélve, hogy a színház shopjában is több segédanyagot tudtam vásárolni, amiket a gyerekekkel föl tudunk majd használni, pl. az épület makettjét. Az Excel English is szervezett hasonlót, a mi kis csoportunkkal meglátogattuk a Kenwood House-t, ami igazi angol élményt adott, és szintén érdekes volt, hogy filmen már láttam: a Belle c. film ezen „ház” egyik lakójáról szólt. A National Gallery és a British Museum számomra felfoghatatlanul gazdag tárlatai is lenyűgöztek. A hatalmas sort végigvárva végül sikerült bejutni a Westminster Abbey épületébe, ahol lényegében az egész angolt történelem jelen van.

Úgy érzem, hogy nagyon hasznos volt ez a hét. Sokat fejlődött az angol nyelvi kompetenciám, jobban merek angolul beszélni, és a szókincsem is fejlődött. Új módszereket is megismertem, amiket az iskolában hasznosítani tudok.  

Új hozzászólás