Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Matiscsák Zsuzsanna

vasárnap, 27 augusztus 2017 20:03

Creativity and Motivation in the Classroom

A BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziumában tanítok angol nyelvet.

Iskolánk a módszertani és nyelvi megújulás jegyében sikeresen pályázta meg az Erasmus Plusz KA1 projektet, ezért Máltára utazhattam, hogy két hét alatt én is megújuljak – jelentem sikerült.

Az Easy School of Languages által szervezett „Creativity and Motivation in the Classroom” továbbképzést választottam és nem bántam meg.

Az iskola a sziget fővárosának szívében a Saint Ursula utcában található. Valletta óvárosának vonzereje elsősorban csodás fekvéséből adódik, ugyanis három oldalról a tenger és méltóságteljes erődítményfalak határolják. Nem nagyváros, mindössze 9 hosszanti és 12 keresztutcából áll, ahol éppen a kicsi mellékutcákban érdemes megkülönböztetett figyelmet szentelni a régi házak balkonjaira, amelyeket számtalan formában és színben építettek és dekoráltak. A nyelviskola is az egyik ilyen bájos kis mellékutcában található. Amint belépünk a tikkasztó hőség után a kellemes modern légkondicionált 5 szintes épületbe, azonnal a végtelenül kedves és segítőkész fiatal recepciós stábba botlunk, és ha eddig kétségeink lettek volna, azonnal tudjuk, itt jó helyen járunk.   

Alan Marsh kiváló tanártréner az első napon elvarázsolt minket egyedülálló humorával.

10 napon át reggel 9-tól délután 2-ig ontotta ránk a kreatív ötleteket, amivel a halálra unt olvasott - vagy hallott szövegértést élő, izgalmas kihívássá varázsolhatjuk a tanórán. Ja és azt, hogy még a nyelvtan tanítás is lehet vicces, végképp nem gondoltuk. Persze minden ötletet magunkon próbáltunk ki és bevallom őszintén, jó volt újra diáknak lenni.

18-an, 8 országból igazán vidám kis csapatot alkottunk az iskolában és azon kívül is. Bebarangoltuk a szigetet, megcsodáltuk Gozot és a kék lagúnát, megnéztük a sziget legnagyobb halpiacát Marsaxlokkban és süttettük a hasunkat a Golden Bay gyönyörű homokos strandján. Ez a két hét valódi megújulás és feltöltődés volt.