Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Kovács Alida

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium sorban a negyedik 2019-es európai uniós projektje 2019. június 1-én kezdődött, és 2020. május 31-ig tart, és 21 mobilitást valósítottunk meg. Szakmai látogatásra és konferenciára, nyelvtanfolyamra és szakmai továbbképzésre is küldünk munkatársakat a módszertani megújulás támogatása érdekében. A projekt címe: „A tanulók élethosszig tartó tanulásához szükséges kulcskompetenciák fejlesztése a tanárok élménypedagógia alapú oktatási módszereinek elsajátításán, alkalmazásán és hatékony intézményi megosztásán keresztül”.

Az intézményi projekt IKT egységéhez tartozott az én egy hetes mobilitásom, és annak tapasztalatai: a Dublinban működő Alpha College képző központ IKT kurzusa (Using Technology in the Classroom) 2019. augusztus 26-31.

A kurzusszervező nemcsak a tanfolyam összeállítására figyelt oda, hanem a résztvevőknek biztosított kulturális és országismereti programokat is. Ennek keretében mutatták meg nekünk a Trinity College-t és annak könyvtárát, a város impozáns épületeit és bevezetést adtak az ír történelem megértéséhez.

A tanfolyam összeállítása élményszerű, praktikus és hasznos volt. Két tanár felelt a lebonyolításért, akik papírmentesen oldották meg a képzést, s ismertették meg velünk a google classroom alkalmazást, hogy a saját oktatási munkánkban a lehető leggördülékenyebben tudjuk megosztani a tananyagokat, kiosztani és begyűjteni házi feladatot digitálisan, illetve tartani a tanulókkal a munkakapcsolatot. A google classroom alkalmazás hasznos, bár nem kevés informatikai ügyintézéssel jár az első körben az intézmény számára.

Hasznos eszközkéntmegtanultuk, hogyan vegyünk fel és archiváljunk Podcastot, ennek alkalmazását nyelvórán tartom hasznosnak, amikor például a tanulók projektmunka prezentációjaként Podcaston „fake interview”-t hoznak létre.

A TedEd alkalmazás nagyon korszerű, mert interaktivitása vonzó a tanulók számára.  legsikeresebb alkalmazás viszont a TUTORIAL szerkesztése volt, ami a blended tanítási módszer alapja. Ennek lényege munkaközösségem számára, hogy a tanulók házi feladatként kapják meg a feldolgozandó anyagot, amit a tanár állított össze screencast-tal (https://screencast-o-matic.com/), osztott meg a google classrom falán, majd a tanulók egyéni tempóban dolgozhatják fel otthon. Ezek után a tanórán következhet az anyag alkalmazása csapatmunkában támaszkodva az egyéni tudásra.

A kurzusképző elhelyezkedése optimális, Dublin központjában van, a szállást kínáló kollégium közelében. Akik fogadócsaládoknál laktak, kicsit többet utaztak tömegközlekedéssel, de őket kárpótolták a fogadó családnál való szállás kalandjai és izgalma.

Intézményem neve: Pannonhalmi Bencés Gimnázium  (phbences.hu)

Az intézményünk projektre vonatkozó weboldala:

http://pherasmus19.simplesite.com/

 

 

A PILGRIMS iskola két hetes tanártovábbképző kurzusán vettem részt Canterburyben a Kent egyetem kampuszán.

A kurzus a COACHING technikát mutatta be, s elhelyezte az NLP alkalmazását a nyelvtanítás hasznosításaként. Hogyan bátorítsunk, hogyan aknázzuk ki az egyéni forrásokat, mivel motiváljunk, s hogyan segítsük a tanulókat a saját  akadályaik leküzdésében?

Kiváló oktatóval és elkötelezett nemzetközi csoporttársakkal együtt töltve 10 tartalmas napot fejlődtem, gazdagodtam és inspirálódtam.

Képes beszámolóm a kurzusról és a helyszínről az alábbi linken:

Helyszín: http://erasmus18.simplesite.com/440262253

Tanfolyam: http://erasmus18.simplesite.com/440273050

Az intézmény képes beszámoló blogja az ERASMUS+2018-ról az alábbi linken található.

http://erasmus18.simplesite.com/440262219

Exeter, IPC School 2017. július 17-29.

Az Erasmus+2017 intézményi projektje keretében vettem részt Exeterben módszertani kurzuson („Creative Methodologies for Teaching”).

Exeter Londontól 4 órás buszútra van, van reptere, de a járatai Párizsból, illetve Londonból érkeznek magas áron.

Egyetemi város az Exe folyó partján az Angol csatornától 20 percnyi vonatútra. Devon tartomány fővárosa, az igazi vidéki Jane Austenes Anglia központi helye.

A kurzust szervező iskola a kikötőtől pár méterre egy 3 szintes házban működik, egyszerre 6 csoport dolgozott kb. 100 résztvevővel.

Kurzusvezetőnk Esther egy Oxfordban végzett fiatal, lendületes és vidám tanárnő, aki kiválóan alkotott közösséget a 16 fős csoportból.

Az órák 9-15 óráig tartottak 13-14-ig beiktatott ebédszünettel, amit a hangulatos kikötői sétányon töltöttünk.

Az órarendünk egységei voltak: tanulói stílusok és motiváció; kreatív módszertan és elemei; digitális eszközök és alkalmazások a nyelvórán; kreatív szövegfeldolgozás; kis ill. nulla előkészületet igénylő órai feladatok; gyakorlati tippek és bemelegítő feladatok; Brit oktatási rendszer egy vendégelőadóval.

Minden feladatot és ötletet kipróbáltunk, értékeltünk, és digitálisan megosztva megkaptunk saját felhasználásra. Ezeket nagyszerűen tudom alkalmazni szeptember óta a tanórákon. Igazi előnyt jelent a mindennapi munkám során, hogy különböző szinteken alkalmazható ötleteket és eszközöket kaptam, amikhez nem kell előkészíteni semmit, ill. minimális előkészülést igényel, és mégis jól működik a tanulói csoportban. Különösen hasznosnak találtam olyan internetes oldalak megnyitását, amiket ismertem és használtam, de új funkcióit tárta fel a csoportvezető. (padlet, Socrative, kahoot, quizlet, QR kód stb.).

Egymástól is sokat tanultunk a két hét alatt: 10 nemzetből összeállt csoportunk a tanórákon pármunkában, kiscsoportban, frontálisan és projekt keretében dolgozott. A két hét végén egyéni 15-20 perces órai nyelvi feladatot kellett prezentálnunk „vizsgaként”, amiből megismerhettünk különböző tanítási, előadói és motivációs eszközöket eltérő európai kultúrkörökből.

A délutánokat megszerveztük magunknak múzeumlátogatással, kirándulással az Angol riviérának nevezett tengerparta, színházba és a kihagyhatatlan helyi pubokba. Az iskola is szervezett tartalmas kirándulásokat tapasztalt idegenvezető segítségével, így eljutottunk Bristolba, Bathba, a dartmoori ködös dombos vidékre, Tintagel szikláira és Exeter belvárosában a monumentális katedrálisba.

A résztvevők nagy része fogadó családoknál igényelte a szállását, s lelkesen és elégedetten meséltek új családtagjaikról. A kisebb hányad a helyi egyetemi kollégium önellátó stúdió-szerű szállását kérte, ami az iskolától 20 perces belvárosi sétára és a sétáló utcától 10 perces sétára volt.

Köszönöm a tanartovabbkepzes.hu szakembereinek a lehetőséget.

Az iskola honlapján az ERASMUS+ 2017 oldal :

 https://www.phbences.hu/erasmus/erasmus-2017

A mobilitás alatt vezetett blogom:

http://acsida.simplesite.com/

2016. július első két hetében a Bell iskola továbbképző tanfolyamán ( Bringing British Culture into Life) vettem részt CAMBRIDGE-ben a Homerton College képzőközpontban és kollégiumban. A Bell iskola professzionális a kurzusképzésben, tanrend összeállításban és tanárkiválasztásban. Párhuzamosan öt kurzus folyt: kiejtés, dráma, kreativitás, kultúra és szakértői témakörökben 5-15 fős csoportokban, amiknek csoportvezetőivel minden résztvevő megismerkedhetett a délutáni plenáris előadásaikon, országismereti és kulturális szemináriumaikon, illetve szakkörjellegű bevezetőiken. Pld. Tankönyvek összehangolása a csoportokkal, Hogyan tanítsunk folyékonyságot?, Szókincsfejlesztés, Online eszközök alkalmazása, Költészet az órán, Angol humor stb. Így sokkal szélesebb spektrumú képzéshez juthattak a résztvevők, mintha csak a saját választott kurzusunkon vettünk volna részt.

Pedig a saját kurzusom is elegendő és kielégítő tárgyi, nyelvi és módszertani forrásanyaggal látott el a 10 nap kurzusórái alatt. A szisztematikusan felépített órarendbe a lehető legtöbb témakörből válogattak: brit irodalom, aktuális politikai helyzet (Brexit), zenei világ, országismeret, földrajz, történelem, ikonok, képzőművészet, média, sajtó, mindennapi élet stb. Mindegyik témához hasznos munkalapokat és kitűnő internetes és digitális anyagokat kaptunk link ill. weboldal formájában. Minden forrást és munkalapot elérhetővé tettek számunkra Dropbox hozzáféréssel. Amit ott nem voltam képes feldolgozni idő hiányában, hazatérve hozzáférek és használhatom a tanítás során.A 3-szor másfél órás szemináriumokon megoldottuk és megvitattuk a feladatokat pármunkában, kiscsoportos formában imitálva egy nyelvórát, és elmélyíthettük a módszertani ötleteket, amiket később a tanítási órákon tudok a csoportjaimhoz alakítani.

Nagy mennyiségű módszertani forrást hoztam magammal digitális és nyomtatott formában, ami bővül az órákon kívüli országismereti és kulturális anyagokkal. A tanrend magába foglalt múzeumlátogatást módszertani feladatokkal megtűzdelve, és egy angol teázó kert meglátogatását, ahol Virginia Wolf és irodalmi köre működött és alkotott. A szervezők gondoskodtak arról, hogy az estékre is kínáljanak opcionális elfoglaltságokat: mozi, kocsmakvíz a kollégium diákkocsmájában, kirándulás Elybe a monumentális katedrálisához, élő zenés koncert Kyle Chaterrel, jazz az iskola tanáraival, táncest, evezés (punting) a Cam folyón, városvezetés patinás kollégiumok között Cambridge macskaköves utcáin, Shakespeare nyári játékok, sport, Wimbledon imitálás eperrel és tejszínhabbal a legendás angol pázsiton a kertben, könyvismertető a Cambridge könyvesboltban.

Saját csoportom 10 tagjával baráti viszonyba kerültem az órák során, a többi csoport tagjaival pedig az órák utáni kirándulásokon és hétvégi londoni ill. windsori úton ismerkedtem össze. Ezek a barátságok és ismeretségek nemcsak szakmailag, hanem emberileg is előremutatóak és a közösségi oldalaknak köszönhetően továbbra is élőek. Mivel 12 országból érkeztek angolt és más tantárgyat angolul tanító tanárok erre a két hétre Cambridgbe, mondhatni, hogy a fél világot átfogó háló jött létre a résztvevők között Braziliától Oroszországig, európai túlsúllyal.

Szeretném ezúton is hálámat kifejezni a Hungary-Expert Erasmus+ tanártovábbképzés pályázati tanácsadó csoport odaadó, kompetetens és lelkiismeretes munkatársainak, Anitának és Krisztinának, akik hozzájárultak a projekt sikeréhez, és segítettek engem és 10 munkatársamat külföldi tanártovábbképzésben részt venni. Nagyon köszönöm segítségüket.

https://www.phbences.hu/erasmus