Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Boda Mária

csütörtök, 02 november 2017 13:26

Barátok közt Exeterben

2017. július 17-28. között vettem részt a nagy-britanniai Exeterben az Erasmus+ K1 mobilitás keretében egy angol nyelvi és módszertani kurzuson.(More English for Teachers címmel)

Exetert azért választottam, mert úgy éreztem, célnyelvi országban, angol nyelvi környezetben lehet leginkább fejlődni.  Várakozásaimat messze meghaladva rengeteget fejlődtem angol nyelvből is, módszertanból is, illetve sok olyan barátságot és szakmai kapcsolatot létesítettem, amelyek közül több tartós lesz reményeim szerint.

Mivel Budapestről közvetlen repülőjárat nem indul Exeterbe, többféle átszállási lehetőség közül Manchesteren keresztül érkeztem Exeterbe, ebbe a nagyon kedves, nyugodt városkába, ahol minden megvan ahhoz, hogy az ember nagyon jól érezze magát: jó időjárás, remek nyelviskola, romantikus folyópart, családias hangulat, biztonság.

Homestay-t választottam, mert ez jó lehetőséget adott az angol nyelv pontos használatára és a fejlődésre, hiszen a háziak nyelvhasználata is nagyban segítette a nyelvi fejlődésemet. Sok szót tanultam tőlük, kértem, hogy a hibáimat is javítsák. Ők vittek először iskolába, és megmutatták a várost is. Mivel a háziaknak 7 vendégük volt egyszerre, rajtam kívül mindenki angoltanár, ez szinte második nyelvtanfolyamnak bizonyult a számomra. Minden közös étkezés nagy nemzetközi nyelvi kavalkád lett volna az angol nyelv nélkül. Így azonban az angol nyelv segítségével jól tudtunk kommunikálni.

Július 17-én hétfőn kezdődött a nyelvi kurzus. A családias légkörű iskola rendkívüli barátságosságával azonnal magával ragadott. A kurzusok résztvevői Európa szinte minden országából érkeztek, így sokféle akcentussal, sokféle gondolkodásmóddal megismerkedhettem. Az első nap kapott tájékoztató csomagunkban a 2 heti órarenden kívül számos hasznos információt, térképet tartalmazó anyagokat kaptunk, és a buszbérletet is az iskola biztosította.

A kéthetes képzésünk (10 tréningnap, 42 óra) programját és tematikáját nem nyelvtanároknak állították össze azzal a célkitűzéssel, hogy a résztvevők elmélyítsék és tökéletesítsék nyelvtudásukat. A foglalkozások során folytatott kommunikációs tréning nyelvi anyaga érintette a világ aktuális eseményeit, a csoport résztvevőinek és a célországnak a kultúráját. A csoportos foglalkozások során alkalmazott munkaformák: brainstorming, problémamegoldó feladatok és szerepjátékok, pár- és csoportmunkák stb.

Csoportunk 8 fős volt, amelyben spanyol, francia, olasz, lengyel és egy magyar résztvevők tanultak együtt. A kurzus során több tanárunk is volt, mindenki a saját specialitását tanította nekünk: Nagyon megkedveltem Carolt türelmes magyarázataiért, Philippát a dinamizmusáért, Annie vidám és kreatív személyiségét, akivel az angol médiáról tanultunk, illetve a médiának a fiatalokra gyakorolt hatását is megvitattuk. Simon és Esther órái egyenesen lenyűgöztek. Minden szavukat értettük. Esther olyan új módszerekkel ismertetett meg, amelyek szinte egy új világot nyitottak ki: minden óráján IKT-eszközökkel dolgoztunk.  Hihetetlenül jó hangulatú, kreativitásra és interaktivitásra épülő órák voltak. Simon óráin az angol oktatási rendszerről beszélgettünk, mindig gyakorlatorientáltan: Környékbeli iskolák honlapjait vizsgálva ismerkedtünk az angol oktatási rendszer sajátosságaival, összehasonlítva azokat más európai országok iskoláival.

Minden órát bemelegítéssel kezdtük, aztán sokféle, változatos feladaton keresztül ismerkedtünk a témákkal, pl. a környék nevezetességeivel is (előbb papíron, majd a gyakorlatban is). Ismeretterjesztő cikkeket olvastunk, térképeket böngészve útiterveket készítettünk, óangol mondákat, híres bűnügyeket elevenítettünk föl drámajátékkal, rajzokat és egyéb kreatív eszközöket készítettünk az órákhoz kapcsolódva.

A nyelvi kurzuson kívül sok módszertani ismerettel is gazdagodtunk, amelyeket a saját tanóráink mindegyikén lehet használni (pl. QR kód használata a tanórákon, szövegértés-tanítási technikák, érveléstechnika stb.).

Délutánonként az iskola szervezett kulturális programokat: Állandó idegenvezetőnk, Roger elvitt minket exeteri városnézésre, megmutatta Dartmoor lápvidéket, Tintagelt, Bristolt, Wellset, Bath városát, okos és érdekes magyarázatait egyre többször szinte teljesen értettem. Csoportunk rendkívül összetartó volt, saját programokat is szerveztünk. Így látogattunk el Torquayba, az angol riviérára és más környékbeli szép helyekre (pl. Jurassic Coast). Útközben mindig szóba elegyedtünk helyiekkel, akik sokszor megdicsérték az angoltudásunkat.

Rendkívül jól éreztem magam, a nyugalom, a humor és a biztonságérzet volt jellemző a 2 hétre. Mind az iskola, mint a vendéglátó család maximálisan megtett mindent azért, hogy valóban otthon érezzem magam. Háziasszonyom, Sue olyan bőséges és finom ennivalókkal látott el naponta, amely messze felülmúlta minden várakozásomat. Maga sütötte a kenyeret, és mindig megfigyelte, mi ízlik, mit főzzön másnap. Nem véletlen, hogy a többi vendége évek óta visszatér a házába, és mindig hozzá szeretnének menni, hatan, ugyanabban az időben. Remélem, én is visszatérhetek még egyszer oda.

Egyszerre három különböző forrásból is töltekeztem angolul: az IPC nyelviskola remek kurzusai, a csoportommal való közös programok és a vendéglátó család kedvessége, profizmusa hozzájárult a nyelvi fejlődésemhez és ahhoz, hogy nagyszerűen érezhessem magam Exeterben.

Tapasztalataimat naponta megosztottam a Facebookon, ahol minden nap több százan követték az írásaimat. Úgy érzem, az angol nyelvben nagyon sokat fejlődtem, a nyelvhasználatban önbizalmam megnőtt, az angol nyelv használata sokkal folyékonyabb lett, és tudásomat máris használom az iskolámban: Magyar nyelvet tanítok egy külföldi cserediáknak, aki megkérdezte, angoltanár vagyok-e. (Jólesett önkéntelen elimerése)

Nagyon sokat tanultam ez alatt a két hét alatt, és a tudásomat remekül tudom hasznosítani a mindennapi munkámban, valamint egy kialakítás alatt lévő lengyel iskolai kapcsolatban, illetve az említett olasz cserediákkal főleg angolul kommunikálok az iskolában. Exeteri csoportom tagjaival azóta is tartom a kapcsolatot angol nyelven, mindannyian bízunk a viszontlátásban.

Köszönöm a Tanártovábbképzés munkatársainak a kurzus megszervezéséhez nyújtott segítséget!