Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szabó Ágnes

vasárnap, 18 szeptember 2022 10:11

Menni vagy nem menni? - Barcelona

Az Erasmus + tanári mobilitás támogatásával 2022. július 4-9 között Barcelonában jártam, ahol a Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life-Skills Development képzésen vettem részt.

Az iskola, az European Academy of Creativity, a Catalunya téren volt, Barcelona központjában. A csoportban 16-an voltunk: görögök, lengyelek, olaszok és magyarok. Az oktatónk, Maria, rendkívül segítőkész és felkészült volt. A tanfolyam során ismereteket szereztem a pozitív pszichológia alapjairól, az ezzel kapcsolatos különböző nemzetközi elméletekről valamint a pozitív nevelés technikáiról. Mindezt játékos feladatokkal gazdagítva, ami lehetőséget adott arra is, hogy a páros vagy csoportmunkának köszönhetően jobban megismerjem csoporttársaimat. Nagyon örültem annak, hogy az „intézményi” bemutatkozások alkalmával bepillantást nyerhettem más országok iskola- és oktatási rendszerébe. Ez is lehetőséget adott módszertani tapasztalatok gyűjtésére, új tanítási módszerek megismerésére. Magyarországon háromszor is részt vettem élménypedagógiai képzésen, ahol sok játékkal és módszerrel ismerkedtem meg. A kurzus alatt az fogalmazódott meg bennem, mintha ez egészült volna most ki elméleti háttérrel.

A képzés délelőtt vagy délután zajlott, így az előtte vagy utána lévő időben megismerkedtem Barcelona főbb látnivalóival. Az éjszakai Barcelona hangulata magával ragadó volt. Egyik este vezetett túrán vettünk részt a Gracia negyedbe, ahol különleges épületeket láttunk és sok érdekes történetet hallhattunk erről az egyedülálló városrészről. A szállásunk közel volt a tengerhez, így élvezhettem a gyakori fürdőzést a tengerben is.

A képzés előtt nagyon izgultam, mert ritkán beszélek angolul és féltem, hogy ez gondot fog okozni. Gyakran akadályba ütköztem a nyelvhasználat és értés során, és jó „magyar szokás szerint” akkor akartam csak megszólalni, ha tökéletesen mondom, így keveset beszéltem. Szerencsémre volt egy nagyon segítőkész és szív-lélek magyar csoporttársam, aki mindig kisegített, ha szükségem volt rá. Összességében pozitív tapasztalatként könyvelem el, ami arra ösztönöz, hogy folytassam a nyelvtanulást.

Köszönöm a Hungary-Expert csapata segítségét is, amit iskolánk sikeres mobilitásainak megszervezésében és lebonyolításában nyújtottak!