Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Mérges Zsuzsanna Mária

szerda, 30 augusztus 2023 15:00

Digital Technology in the Classroom, Málta

2023. július 30-án érkeztem meg Málta fővárosába Vallettába, hogy részt vehessek a Digital Technology in the Classroom 5 napos képzésen.

A továbbképzés eredeti helyszíne Málta nyugatibb részén elhelyezkedő St. Paul’s Bay lett volna, viszont néhány nappal a kezdés előtt kaptunk egy értesítést, hogy az iskola épületében tűzeset volt, így az órákat áttették egy gżirai nyelviskolába. Úgy gondolom, hogy bár az iskola vezetősége, valamint oktatói érezhetően igyekeztek a lehető legrugalmasabban, legmegértőbben kezelni a problémát - arról nem is beszélve, hogy a bajt rajtuk kívül álló esemény okozta -, a gyors átszervezést igénylő megoldások több olyan bonyodalmat szültek, amik sajnos mind a képzés minőségének a rovására mentek.

Az eredeti és az új helyszín közötti utazás részünkről mindig igényelt várakozást. (Fontos megemlítenem, hogy az iskola minden napra biztosított külön buszt). A gżirai iskola túlzsúfoltsága miatt az internet többször egyáltalán nem működött, ami lássuk be egy digitális képzéshez elég nélkülözhetetlen. Hasonlóan a túltelítettség miatt sokszor olyan tanterembe osztottak be, ami nemcsak, hogy nem volt kellőképpen felszerelve, legtöbbször el sem fértünk rendesen. Mindemellett a továbbképzés közepétől egy új oktatót kaptunk, ami eléggé felborította a korábban felépített haladás rendjét. Ha a legőszintébb szeretnék lenni, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ez a képzés számomra nem volt hasznos. Nemcsak abból a szempontból, hogy a tanult anyag nagy részét én az óráimba nem igazán tudom beépíteni (leginkább eszközhiány miatt), hanem abból is, hogy a legtöbb internetes programot (pl. Kahoot!, Quizlet) korábbról ismertem. Mindezek ellenére azt tudom leírni, hogy ezen az egy héten kifejezetten jól éreztem magam.

A továbbképzés legpozitívabb része egyértelműen az emberi kedvesség megtapasztalása, az emberi kapcsolatok kialakítása volt. Már a budapesti reptértől kezdve, bárhova mentem mindenki nyitott, segítőkész és vidám volt. Angol nyelvtudásomat minden nap aktívan kellett használnom, ami így fejlődni tudott. Csoporttársaim igen megértően kezelték a képzéssel kialakuló problémákat, amik így nem rontották az órák hangulatát, nem akadályozták meg, hogy egymással sokat beszélgessünk. Érkeztek közénk Lengyel-, Spanyol- Német- és Olaszországból, valamint Szlovákiából is, akik négyfős csapata az iskola által szervezett vallettai kiránduláson fogadtak maguk közé. Szinte minden nap töltöttünk együtt időt, kávéztunk, beszélgettünk, egyik nap közösen hódítottuk meg a máltai éjszakát.

Beszámolómat utam legnagyobb tanulságával szeretném zárni: a legtöbb rossz helyzetből ki lehet hozni a jót. A nemzetközi kapcsolataim erősítéséért, élettapasztalatok megszerzésért és a közös élmények átéléséért szeretnék köszönetet mondani intézményünknek és koordinátorunknak, Tóth Margitnak. Nélkülük nem tudtam volna részt venni ezen az Erasmus+ képzésen.

https://vorosmarty-szeged.hu/palyazatok/erasmus