Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 27 október 2015 00:00

Nizza - Egy kis informatikai segítség

Írta: Szecseiné Fehér Andrea
  • Helyszín: France Langue - Nizza, Franciaország

2015. július 6-17. között tanárképzésen vettem részt Dél-Franciaországban, Nizzában.

Elvárásom az volt, hogy az oktatáson olyan ismereteket szerezzek meg, melyek segítségével a sok éves tanítás után megújulhassak és újabb módszertani ismereteket sajátítsak el. A pályázat céljai között is szerepelt ez a pont.

Két modulon vettem részt, egy-egy hetes intervallumban. A tanárképzést az Azurlingua iskola szervezte, amely világszerte több iskolát működtet. A francia nyelv, mint idegen nyelv tanítása a fő profilja, 10 éves kortól, és ebben kap helyet a francia nyelvtanárok szakmai továbbképzése is.

Az iskolát egy franciás kolléganőm ajánlotta, ugyancsak egy budapesti továbbképzésen. Tőle kaptam meg az iskola oktatásszervezésért felelős személy nevét és elérhetőségét, ő vele vettem fel közvetlenül a kapcsolatot.

Mivel az iskola többféle modult szervezett a nyárra a nyelvtanároknak is, megvolt a lehetőségem választani ezek közül. Számomra inkább a tanítási órákon használható gyakorlatok megismerése tűnt fontosabbnak, és kevésbé a mögötte rejlő elméleti ismeretek.

Ezért választottam az első héten „La p’tit fabrique d’activités pour la classe de FLE” azaz „Gyakorlatok készítése a tanórákra, eredeti dokumentumok felhasználásával „címet viselő 23 órás modult. Őszintén szólva, több volt az elmélet, mint azt a modul címe alapján elvártuk volna, de így is sok ötletet kaptam az órákat vezető fiatal hölgytől.

A második héten, mivel az iskolánkban, hosszú évek óta én kezdem el a francia nyelv tanítását 10 éves korosztálynál, a „L’enseignement précoce du FLE” azaz a”Francia nyelv oktatása kisgyerekkorban” címet viselő, 15 elméleti és 8 gyakorlati órából álló modult választottam. Nagyon jó döntés volt, 100%-ban azt kaptam a képzéstől, amit elvártam. Újult erővel és teli ötlettel kezdhetem el a francia tanítását negyedik osztályban, de szeretném, a még ugyan írni és olvasni sem tudó kis elsősöket is 30 perces foglalkozás keretében megismertetni a franciával. Ehhez minden „eszközt” megkaptam.

Ezen kívül, még 6 óra keretében egy informatikai képzésen is részt vettem. Ennek egy az iskola által létrehozott, online, csak a nyelvtanárok számára hozzáférhető oktató program bemutatása volt a célja.

A szállást is az iskola biztosította. Egy kollégiumban laktunk, napi transzfert is biztosítottak számunkra az iskola és a szállás között.

Szerveztek számunkra szabadon választható kirándulásokat is kultúrprogrammal egybekötve, a Francia Riviérán található kisvárosokba, Antibes, Cannes, Villefranche-ba és Monaco-ba is.

Mivel a csoportok nemzetköziek voltak, sok más nemzetiségű kollégával sikerült tapasztalatokat cserélni, és más kultúrákat megismerni. Ezek az új kapcsolatok, esetleg a jövőre nézve, egy új Erasmus+ nemzetközi pályázat elindításához is hasznosak lehetnek, itt a partnerek keresésére gondolok.

Egyedüli negatívuma volt a képzésnek, hogy sem a szálláson, sem az iskolában nem volt klímaberendezés, így a 30 fokos szobában elég keveset tudtunk aludni, az iskolában pedig ventillátorokkal próbáltak javítani a helyzeten, több-kevesebb sikerrel.

A tenger viszont feledtette ezeket a kellemetlenségeket. Mivel az oktatás fél 9-től 15 óráig tartott, utána mindenki szabad volt és természetesen az egy közreeső hétvégét is szabadon szervezhettük meg.

Összességében nagyon elégedett voltam a kéthetes képzéssel és sok személyes és szakmai élménnyel gazdagodtam.

Új hozzászólás