Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 02 május 2016 08:04

Francia nyelvi csemegék

Írta: Vlajkuné Arany Erzsébet
  • Helyszín: CIEL - Brest - Franciaország

Az Erasmus+ Program keretében a Tempus Közalapítvány által támogatott pályázat támogatásával kéthetes franciaországi tanulmányúton vettem részt 2016. április 4-től 2016. április 15-ig. A kurzus szervezője és egyben a fogadó intézmény a CIEL Bretagne (Centre international d’étude de langues) idegen nyelvi továbbképző és nyelvoktató központ, amely Brest egyetemével együttműködve tartja képzéseit Le Relecq-Kerhuon városban.

A tanfolyam során nyelvi, módszertani és országismereti foglalkozásokon vettünk részt 36 óra időtartamban, amelyek különböző kulturális programokkal, városnézéssel, kirándulásokkal egészültek ki.
A francia nyelv tanítása során felmerülő nehézségek megoldására számos segédanyagot kaptunk részben nyomtatott formában, részben pedig internetes oldalak megismerésével. A foglalkozások alatt a hallás utáni megértés és az olvasott szöveg megértéséhez szükséges didaktikai ötletek, feladatok, nyelvi játékok egész sorát ismertük meg.
A nyelv örökké változó világát autentikus dokumentumok segítségével, a sajtó különböző területein keresztül vizsgáltuk. Ez különösen érdekes és hasznos volt számomra, mivel a diákjaim gyakran érdeklődnek arról, hogy az irodalmi és köznyelv mellett hogyan ismerhetik meg a mai francia diáknyelvet, a szlenget.
Rendkívül érdekes része volt képzésünknek, amikor a 9 és 12 év közötti gyerekek nyelvtanításával foglalkoztunk, mivel 12 évfolyamos iskolában tanítok, ahol tanítványaim 4. osztályban kezdik a francia nyelv tanulását. Velük egészen más módszerekkel kell hozzáfognunk a nyelvtanításhoz, mint a serdülők esetében, és ehhez kaptam sok hasznos és a kicsik számára szórakoztató, játékos ötletet.
Új tankönyv-sorozatokat mutattak be nekünk oktatóink, melyeknek fő alapelve, hogy a hagyományos, nyelvtani alapokra épülő, majd az azt követő kommunikatív nyelvoktatás helyét mindinkább a „cselekedtető” vagyis a tanulók életkorának teljesen megfelelő valós élethelyzeteket teremtő nyelvoktatás veszi át, melynek során közös projekteket hoznak létre. Az egyik ilyen tankönyv szerzője, Catherine Adam személyesen mutatta be nekünk Tip Top című könyvsorozatát, mely a 9-12 éves kiskamaszoknak készült. Jó lenne, ha Magyarországon is hozzáférhető lenne, mivel éppen ennek a korosztálynak nincs megfelelő tankönyvünk.
Tanáraink rendkívül felkészülten, pontos programmal vártak bennünket, ugyanakkor megoldásokat kerestek velünk az általunk felvetett problémákra, a nyelvtanítás során felmerülő kérdésekre.
Az órák utáni programjaink is igen változatosak voltak: a tengerparti kirándulások, festői öblök, kikötők, varázslatos kisvárosok, breton falvak, múzeumok, Brest modern városközpontja ismertette meg velünk Franciaország e távoli részét, Bretagne-t.

Új hozzászólás