Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 22 június 2016 14:47

Színházi eszközök használata a franciaórákon

Írta: Dzsida Adrienn
  • Helyszín: Collège International de Cannes - Franciaország

2015 nyarán Erasmus + program keretében Franciaországban, azon belül Cannes-ban töltöttem el két hetet (50 óra) tanártovábbképzési gyakorlaton.
A kurzus vezetője Patrick de Bouter volt, a Collège International de Cannes igazgatója, számos könyv szerzője.
A tanfolyam címe Les outils du théâtre dans la classe de français langue étrangère, Színházi eszközök használata a francia mint idegen nyelv órákon.
Minden nap légzésgyakorlatokkal kezdtük. Főként a magánhangzókat néztük meg tüzetesebben, de sor került a mássalhangzókra, a nazális hangokra is.
Érdekes volt megfigyelni, hogy nekünk, magyaroknak, még viszonylagosan egyszerű kiejteni a nehezebb hangkapcsolatokat, míg más nemzetiségű kollégák sokáig küzdöttek ezekkel.
Aztán az artikulációs gyakorlatok következtek, ezeket csoportokban végeztük. Különböző hangerővel elmondott mondatokat kellett erőteljes artikuláció segítségével megérteni. Ez, illetve a légzőgyakorlatok minden nap visszatérő feladataink közé tartozott. Ismétlés a tudás anyja mondásunk ez alkalommal is bizonyítást nyert, hiszen látványos/hallható fejlődés mutatkozott a csoporttagoknál.
A délelőtt folyamán különböző szókincsfejlesztő gyakorlatokat tanultunk, melyeket első körben mi magunk próbáltunk ki. Egyéb módszertani újdonságokat is elsajátítottunk, és ezeknek összefoglalását meg is kaptuk a csoportvezetőtől, így könnyedén tudtuk alkalmazni rögtön szeptemberben nemcsak nyelvórákon, hanem osztályfőnöki, tánc és dráma, valamint irodalomóra drámajáték részébe is kiválóan beépíthetőek.
Minden délután a színészi játékot tanultuk, ez a színházteremben került megrendezésre. Rengeteg kellék, jelmez, eszköz állt a rendelkezésünkre, „csak” a kreatív énünknek kellett teret adnunk. Különböző nyelvi szinteknek megfelelő szövegekkel dolgoztunk, és a csoportra/párra volt bízva a jelenet előadásának mikéntje. Kifejezetten szórakoztató előadások születtek. Aztán a szkeccsek következtek, melyekkel hasonló sikereket értünk el.
Összességében rendkívül hasznos, emellett jó hangulatú továbbképzésen vettem részt csodálatos környezetben, minden kedves kollégának csak ajánlani tudom!

Új hozzászólás