Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 18 szeptember 2016 11:55

Továbbképzés az Azúr parton

Írta: Fejes Edina
  • Helyszín: Alpha.b - Nizza - Franciaország

Az iskolánk sikeres Erasmus+ KA1-es pályázatának köszönhetően 2016. július 15-én, a véres tömegmerénylet másnapján érkeztem Nizzába. Az utazás és a rám váró továbbképzés miatt érzett kellemes izgalomba elvegyült egy nagy adag szomorúság és egy csipetnyi félelem. A város is lebénult a sokktól, ezért Nizza nem fedte fel előttem igazi arcát. De ez érthető volt ebben a helyzetben.

Két hetes továbbképzésem helyszíne az Institut Alpha B. nemzetközi nyelviskola és továbbképző intézet volt, ami a város szívében található, közel a látnivalókhoz és a tengerhez. Egy nyolc fős tanári csoportba kerültem, ahol nagyon kedves és vidám franciatanár  kollégákkal ismerkedtem meg. Nemzetközi csapatunk (3 magyar, 2 spanyol, 1-1 német, osztrák és svájci) nem csupán az órákon volt együtt, de az esti programjainkat is rendszeresen közösen szervezetük meg. Volt ezek között városnézés, helyi specialitások kóstolása, salsa-est, vízi sportok Cap Ferrat-n és még sorolhatnám.

Ami a képzés szakmai és tartalmi részét illeti, nagyon hasznos és élvezetes volt számomra. A tematika úgy épült fel, hogy a délelőtti órákon olyan módszertani ötleteket és gyakorlatokat kaptunk, amelyek a leíró nyelvtan tanításában nyújtanak segítséget. Ezeken a foglalkozásokon a francia előadón kívül mi, gyakorló középiskolai tanárok is megosztottuk egymással jó és kevésbé sikeres tapasztalatainkat. Remek eszmecseréket folytattunk, és rengeteg jó ötlet cserélt gazdát. Délutánonként beszédgyakorlat óráink voltak, melyeket különböző témák köré csoportosítottak, mint például: környezetvédelem és fenntarthatóság, francia kultúra a harmadik világban, nyelvtanítás a közoktatásban.

Nyáron iskolapadban ülni reggel 9 órától délután 4-ig nem könnyű, mégis kellemes emlékeket őrzök magamban jó beszélgetésekről, néha parázs vitákról, nagy nevetésekről. Európa, Franciaország je vous aime!

A 2016-os Erasmus+ KA1-es pályázatunkkal kapcsolatos hírek, beszámolók, szakmai tevékenységek a következő honlapon érhetők el: http://www.epvacimadach.comuf.com

Új hozzászólás