Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 19 augusztus 2017 12:05

Vichy_CAVILAM: Módszertani továbbképzés

Írta:
  • Helyszín: Vichy, Franciaország
Vichy_CAVILAM Vichy_CAVILAM

Vichy_CAVILAM

Franciaország

2017.08.07-2017.08.18.

Két hetet tölthettem idén nyáron Vichy-ben, Franciaország közepén a „Módszertani és nyelvi megújulás a Hunfalvyban” című Erasmus+ KA1-es pályázatnak köszönhetően.

Hamar rájöttem, hogy a lehető legjobb helyen vagyok pedagógiai gyakorlatom átgondolásához, a francia nyelvtanítás alapmódszereinek áttekintéséhez, és rengeteg korszerű és hatékony módszer elsajátításához.

Miért Vichy_CAVILAM iskolája volt erre a legalkalmasabb? A világ minden földrészéről érkező tanárokkal foglalkozó oktatói csapat a TV5monde weboldalának fejlesztő tanárai, akik többezer videóanyaghoz (dalok, reklámok, rövidfilmek, riportok, híradórészletek) írnak tanári óravázlatokat különböző szintek számára (A1-C2), és a diákoknak on-line feladatokat szerkesztenek.

Naponta 9-16/18 óráig tanultunk szorgalmasan, majd rengeteg kirándulás és szabadidős tevékenység közül választhattunk. A csoportomban a következő országok tanárai voltak jelen nagyon kedves, kellemes, egymást segítő hozzáállással: Anglia, Beloruszia, Brazília, Ghána, Egyenlítői Guinea, Észak-Korea, Madagaszkár, Németország, Nigéria, Spanyolország, Zimbabwe. Ez a sokszínűség szintén sokat jelentett számomra szakmai és egyéni világlátásom, nyitottságom terén.

 Vichy gyönyörű kisváros, amely a Francia Középhegységben, az Allier folyó partján terül el. Finom, szénsavas hatású forrásvize van, gasztronómiájában fellelhetőek a kék sajtok (Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne), a Cantal és a Saint-Nectaire.

Nagy lelkesedéssel várom, hogy szeptembertől kipróbálhassuk a hunfalvys diákjaimmal a megszerzett módszertani tudást, és természetesen azt is, hogy a kollégákkal megoszthassuk tapasztalatainkat. Kíváncsi vagyok, hogy melyik országban melyek a lényegesnek, hatékonynak tartott módszerek, és én is szívesen megosztom tapasztalataimat az érdeklődőkkel.

Új hozzászólás