Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 08 szeptember 2018 12:15

Formation pour professeurs Nizzában

Írta:
  • Helyszín: Alpha.b - Nizza - Franciaország
a lelkes csapat a lelkes csapat

A Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumának francia nyelvtanáraként 2018 augusztusában egy franciaországi két hetes módszertani továbbképzésen vehettem részt. Iskolánk tapasztalt, dinamikus kollektívájának tagjaként, vezetőim, koordinátoraim és a tanártovábbképzés munkatársainak segítségével kaptam a nagyszerű lehetőséget, hogy Nizzában tanulhassak.

A képzés helyszíne, az alpha.b nyelvi intézet a  varázslatos szépségű város központi részén, a strandtól 10 percnyi sétára helyezkedett el, így a napi feladatok elvégzése után gondtalanul élvezhettük a nyári vakáció örömeit. Ideálisabb helyszínt elképzelni sem lehet: a munka összekapcsolódott a nyaralással, hisz a tanulással töltött munkanapok végén, akár minden délután lehetőség nyílt a nagy kékség és nyüzsgő város moraját hallgatni, a hűsölő turistákkal és helyi lakosokkal beszédbe elegyedni. A tengerparti délutáni lazításokra szükségünk is volt, hiszen reggel 9 órától délután fél 4-ig tartottak a foglalkozások, melyeken aktívan részt vettünk mindannyian. A két fős magyar csoportunkhoz később csatlakozott két külföldi (egy svájci és egy albán) nem pedagógus, de igazán lelkes hölgy.

A kis létszám előnyeit élvezve természetesen több alkalmunk adódott nyelvgyakorlása és az egyéni igények kielégítésére A délelőtti nyelvi kompetenciák - grammatika, írott és hallott szövegértés/alkotás - fejlesztésére irányuló intenzív, interaktív órák után a nap hátralevő részében különböző civilizációs témájú előadásokat hallgattunk. Az olyan témák mint a frankofón országok, a francia színház és filmművészet vagy képregény felhasználási lehetőségeit közösen megvitattuk, néhány feladatot gyakorlatban is bemutattunk, kipróbáltunk.

A reggeli foglakozásokat tartó Jean Philippe személyében rendkívüli szakembert és tanáregyéniséget ismerhettünk meg. Tapasztalatait, javaslatait lelkes, könnyed hangulatú órákon osztotta meg velünk. Biztosra veszem, hogy szakmai felkészültsége és munkamorálja egész hátralévő pályafutásomra példaértékűen fog hatni. Ő és kollégai segítségével a módszertani fejlődéssel párhuzamosan, felfedezhettem a mai francia nyelvhasználat finomságait, melyre ilyen módon először nyílt lehetőségem eddigi nyelvtanári munkám során. Olyan változatos módszereket, apró fortélyokat, gyakorlati tudást sajátíthattunk el, melyek egyszerűen s természetes módon építhetők be a nyelvórákba.

Fogadóm és szállásadóm Sophie Perron nemcsak fedelet és ételt, de kitűnő társaságot is biztosított számomra nizzai tartózkodásom során. Városfelfedező séták, mozi, templomlátogatás, a környéken tett kirándulások sora színesítette a nála töltött napokat. A nyelviskola is lehetőséget nyújtott hasonló programokon való részvételre, így esténként degusztációs vacsorán vagy sportprogramokon lehetett részt venni

Franciaországi tartózkodásom során csodálatos élmenyékre és hasznos ismeretekre tettem szert, melyeket örömmel megosztok kollégáimmal s lelkesen hasznosítom tanóráimon. Újonnan szerzett tapasztalataim bizonyosan pozitív hatással lesznek közös munkánkra s jelentősen hozzájárulnak az éppen elkezdődött tanév sikeréhez.

A jövőben szívesen vennék részt hasonló tematikájú, de több résztvevős kurzuson, hisz más nemzetiségű kollégákkal lehetőség nyílna külföldi iskolákkal való együttműködésre, cserekapcsolatok, közös projektek kidolgozására.
A tanfolyam elvégzése után úgy érzem, hogy megerősödött szakmai magabiztossággal és tökéletesített nyelvtudással folytatom nyelvtanári munkámat.

Új hozzászólás