Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 26 október 2018 20:25

Továbbképzés franciatanároknak Nizzában

Írta: Boros Noémi
  • Helyszín: Alpha B.-Nizza-Franciaország

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium franciatanáraként jutottam el július közepén egy kéthetes általános tanári továbbképző kurzusra, melyet a lenyűgöző dél-franciaországi város szívében található Alpha B. nyelviskola szervezett. Nem hiszem, hogy lenne olyan franciatanár, aki, ha még nem volt, ne szeretne egyszer eljutni Nizzába, ahol nem csak a tenger és a nap ragyog be mindent, hanem maga a város kulturális élete, történelmi háttere is végtelenül gazdag. Így voltam ezzel én is, és ez a két hét minden várakozásomat felülmúlta.

A kurzusom címe, „Cours pour professeurs de français”, eléggé tág kereteket adott a képzésnek, ennek ellenére igazán hasznos volt és mindvégig releváns témákról, problémákról esett szó. A tanítási napok felépítése hasonló volt: délelőttönként egy nagyobb nyelvtani témát jártunk körül (pld.: a múlt idők, kötőmód, feltételes mód, stb.) tanárunkkal, Jean-Philippe-el, délutánonként pedig az iskolának más-más tanára különböző témákban vezetett műhelymunkát, a képregény órai használatától kezdve az irodalmon és drámajátékon át a filmig. A kulturális témákon kívül előkerült még többek között a frankofónia, a francia iskolai rendszer felépítése, az interaktív tábla órai használata (sok-sok hasznos linkkel) és a környezetvédelem. A délelőtti és a délutáni órákon is két szempont érvényesült: egyrészt, hogy a mi ismereteink bővüljenek és nyelvileg is fejlődjünk – például, a nyelvtani jelenségekhez saját szintünknek megfelelő feladatokat kaptunk, másrészt pedig, hogy amikor azt az anyagrészt tanítjuk, hogyan lehet a diákokkal hatékonyan gyakoroltatni. A csoportunk öt főből állt, holland, montenegrói, ukrán és brazil kolléganőkkel voltam együtt, szerencsés volt a kis létszám és az is, hogy hasonló nyelvi szinten voltunk, együtt tudtunk haladni. Tetszett továbbá, hogy ha egy kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától, annak is volt helye, volt időnk megbeszélni azokat a dolgokat, amik aktuálisan felmerültek, vagy már régóta foglalkoztattak minket.

Az iskola főképp fiataloknak szervez nyári nyelvkurzusokat, így a tanárok, akiket megismerhettünk a két hét során, maguk is gyakorló nyelvtanárok és módszertani kérdésekben lehetett hozzájuk fordulni és hasznos módszereket tanulni. Nem csak a nyelvtanításból állt az ő feladatuk, velünk is töltöttek időt. Az első délután Nizza belvárosát barangoltuk be, természetesen sétáltunk a parton és az óvárosban, egy kis félszigeten lévő hegytetőről pedig ráláttunk a városra is. Esténként különböző programok közül lehetett választani, mint például a helyi ételek és borok kóstolása, kirándulások Monacoba, vagy a környék kis városaiba (Villefranche-sur-Mer, Cannes). Az utolsó tanítási napon Jean-Philippe elvitt minket Cimiez negyedbe, ami történelmileg az egyik leggazdagabb negyed Nizzában. Itt láthattunk egy római kori arénát, amellett egy római fürdő maradványait, Victoria, angol királynő nyári rezidenciáját, egy ferences kolostort s mind ezek után a Matisse múzeum szomszédságában lévő olajfás ligetben ittuk meg a délelőtti kávénkat. Mint ahogy minden órához, ehhez a rendhagyó történelem és francia órához is kaptunk jegyzetet, a tanárok ezt a fajta felkészültségét is nagyon értékeltem.

Amellett, hogy tartalmas órákat töltöttünk az iskolában, jutott idő arra is, hogy kiránduljunk. A hétvégén montenegrói kolleganőmmel elutaztunk Antibes-ba, megnézhettük a Picasso múzeumot, órákon át bolyongtunk az óváros kanyargós utcáiban, de jutott idő arra is, hogy megpihenjünk egy-egy pohár rozé mellett, együnk egy nizzai salátát, nézelődjünk a régiség piacon vagy betérjünk egy kizárólag képregényekkel kereskedő antikváriumba. Hétköznap délutánokon is szerveztünk közös programot, könyvesboltokban nézelődtünk és szereztünk be „kincseket”, lementünk a partra fürödni, bolyongtunk együtt-külön a Matisse és Chagall múzeumokban vagy éppen csatlakoztunk a helyiekhez, akik kora esténként benépesítették az éttermeket, bárokat, hogy barátokkal, kollégákkal fogyasszák el a vacsora előtti aperitif-jüket.

Ha a pincérek nem is, de az iskola tanárai, programszervezői nagy örömmel és szeretettel láttak minket, külföldieket vendégül. Élisabeth, a szállásadóm pedig mindent megtett, hogy jól érezzem magam. Sok helyi ételspecialitást főzött nekem, hogy megismerjem erről az oldaláról is Nizzát. Esténként együtt vacsoráztunk, sokáig beszélgettünk, harmonikus személyisége nyugalmat árasztott, már az első perctől kezdve megtaláltuk a közös hangot. Szombat este a robogóján vitt be a belvárosba, utolsó estémen pedig szűk családi körben elfogyasztott tengerparti pikniken vehettem részt. Nem csak a kurzuson tanultakat vagy a nizzai szuveníreket hoztam haza magammal, hanem szívemben a sok szemet és lelket gyönyörködtető részletet, a tenger illatát, virágos, porcelán szekrénygombokat, kilincseket, cirádás szennyvízelvezetőket, kerti, friss citromot.

 

Az intézmény képes beszámoló blogja az ERASMUS+2018-ról az alábbi linken található.

http://erasmus18.simplesite.com/440262219

Új hozzászólás