Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 14 augusztus 2015 00:00

Besancon-i módszertani továbbképzés

Írta:
  • Helyszín: CLA Université de Franche-Comté - Besancon, Franciaország

2015. július 6-17-ig Besanconban módszertani továbbképzésen vehettem részt.

Az egyetem kínálata közül olyan metodológiai kurzust választottam, amit a tanítás során tudok alkalmazni.

A három blokk három másfél órát jelentett, az első rész során autentikus anyagok /videók, újságcikkek, reklámok/ felhasználását gondoltuk közösen át. Friss reklámanyagok, videók, fényképek, újságcikkek a diákok motiválásában fontos szerepet játszanak az aktuális ismeretek, szókincs fejlesztése szempontjából is.

A második rész a nyelvtanítás kreatív és könnyed alkalmazását tárta fel. Ebben a blokkban nagyrészt a színházi módszereket alapul véve memorizációs technikákat, térérzékelésére szolgáló és fonetikai gyakorlatokat ismerhettünk meg.

Az  utolsó másfél órában a francia nyelvtan nehézkesnek tűnő részeivel foglalkoztunk olyan feladatokon keresztül, ami belőlünk is mosolyt csalt elő. Talán ebben a szegmensben a legfontosabb, hogy a diákok olyan anyagokat kapjanak, ami előreviszi őket, érzelmi ösztönzést jelent számukra a nehéznek tűnő nyelvtan tanulásában.

Nagyon sok, jól rendszerezett anyaggal térhettem haza, amit a mindennapokban tudok használni.

Az órákat követően lehetőség volt részt venni olyan fórumokon, ahol a város nevezetességeivel, múzeumaival ismerkedhettünk meg idegenvezető segítségével. Az egyetem számos kirándulást szervezett a szomszédos városokba, illetve országokba. Így sikerült eljutnom Svájcba, Lausanne-ba és a németországi Fribourg-ba.

A csoportban dél-afrikai, Maghreb országokból származók, török, albán, spanyol, román tanárkollégák voltak, akikkel érdekes volt megosztani tapasztalatainkat. Az órákon nagy hangsúlyt kapott a kiscsoportos munka, ahol egy- egy hanganyag, videó felhasználásának módjait dolgoztuk ki.

Sok fénymásolt anyag, internetes oldal vált ismertté a két hét során. A tanárok nyitottsága példaértékű volt, szeretnék a tanév során is élni ezzel a szakmai lehetőséggel.

Hálával gondolok vissza erre a két hetes franciaországi képzésre, mert felfrissíthettem ismereteimet, emberi kapcsolataim bővülhettek, így megújult energiával állok az új tanév előtt.

Új hozzászólás