Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 08 szeptember 2019 05:26

Irodalom és társművészetek a kreativitás fejlesztésében

Írta: Király-Török Annamária
  • Helyszín: Campus International de Cannes - Cannes - Franciaország

2019. augusztus 5. és 9. között ismét részt vehettem az Erasmus+ mobilitási programban, és újra a franciaországi Campus International de Cannes nyelviskolát választottam úticélul. A képzésem témája megint „A művészeti alkotások pedagógiai és didaktikai célú felhasználása a francia nyelv tanításában”, ugyanis az elmúlt évben a kéthetes kurzus első hetén tudtam részt venni, de már akkor éreztem, vissza kell még mennem, és be kell fejeznem a képzést a már korábban megismert tanárommal, Marie Bretonnier-val.

Visszatértem, hiszen tudtam, hogy újra sokat tanulhatok, és reméltem, hogy ismét egymást segítő, nyitott csoporttársakkal találkozom majd.
És a várakozásaim beigazolódtak: a francia nyelv tanítása művészeti eszközökkel témájú kurzuson mind tanárunknak, mind az amerikai, észt, magyar, német és spanyol csoporttársaimnak köszönhetően sok új didaktikai módszert ismerhettem meg. Elsőként, elméleti alapvetésül a kreativitás felélesztésének, illetve tanórai alkalmazhatóságának lehetőségeiről beszélgettünk. Ezt követően pedig a gyakorlatban ismertük meg azokat a módszereket, amelyek segítségével a különböző korosztályú és nyelvi szinten álló tanulókkal a tanórákon olvashatunk mesét, dolgozhatunk egy-egy festménnyel, vagy készíthetünk szobrot – akár magunkból is. Emellett beszélgettünk olvasmányélményeinkről, megismertük a kortárs francia irodalom egy-egy szerzőjét, alkotását, és könyvajánlót készítettünk egymásnak az ott megismert művekből. Ezek kapcsán pedig gyakorolhattuk a kalligrafikus írást mint kreativitást és önkifejezést segítő eszközt, együtt komponáltunk zenét, írtunk dalszöveget, és megbarátkoztunk a mandalakészítés módszerével is.
Sok élménnyel, lelkileg gazdagodva fejeztem be a képzést, és rengeteg új tervvel érkeztem vissza ebben az évben is Cannes-ból.

Új hozzászólás