Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 01 november 2019 20:17

Nyelvtanári módszertani továbbképzésen Biarritz-ban

Írta: Varga Sándor
  • Helyszín: France Langue-Biarritz-Franciaország
  1. augusztus 10-23-ig francia nyelvtanári módszertani továbbképzésen vettem részt Franciaországban, Biarritz-ban. A képzést a France Langue nevű nyelviskola biztosította, mely nagy tapasztalatokkal rendelkezik e téren, hiszen országos hálózattal is bír. A nyelviskola épülete nagyon szép, kertjében parkoló, kerékpártároló, medence és néhány vendéglakás is van. A kisváros kiváló lehetőséget biztosít a tanórákon kívül is a helyiekkel való kapcsolatteremtésre, nyelvgyakorlásra, hiszen az itt élők erre többnyire nyitottak. Az óceáni éghajlat igen szeszélyes, de a meleg hónapokban is élhető: tanulásra, városnézésre sokkal alkalmasabb, mint a Mediterrán térség nagy része.

Tanárunk egy rendkívül dinamikus, tapasztalt és jól felkészült hölgy volt, aki kiváló érzékkel szólította meg a nyelvtanárokat, tökéletesen érezte, miért jöttünk. Gondoskodott a nagyszerű hangulatról, miközben nagy mennyiségű anyagot bocsátott rendelkezésünkre. Érezhető volt, hogy már sok csoporttal dolgozott együtt: ismerte a francia nyelv tanítása során gyakran felbukkanó problémákat, kész megoldásai voltak a legtöbbször.

A 11 fős csoport változatos életkorú (26-58 évesek) Európai Unióból érkezett tanárokból rakódott össze, akik igen jó nyelvi szinten álltak, így a kommunikáció akadálymentes volt. Mindenki szívesen osztotta meg jó gyakorlatait, miközben nyitott volt az újakra. Igazi európai szellemiségű csoport volt: az első percekben kiderült, hogy jelentős kulturális közösségi élményalapunk van, szinte félszavakból érettük egymást. Mindig kíváncsiak voltunk egymásra, egymás iskolájára, országára, nehézségeire és sikereire.

A heti 26 órás képzés három teljes és két fél napot jelentett hetente, egyórás ebédszünettel. A szabad délutánokon közös sétákat, filmvetítéseket stb. szervezett az iskola, de az estékre és a hétvégére vonatkozóan is kaptunk ajánlatokat. A tanulás így helyismereti kalandokkal is bővült. Az óceán, a csodálatosan szép város és a környező hegyek kitűnő keretet biztosítottak a tanteremben töltött órák után. Mivel nem voltak nagy távolságok, szinte mindenhova gyalog vagy kerékpárral lehetett közlekedni.

A tematika változatos volt: nyelvtani problémákkal kezdtünk, majd a szóbeli és írásbeli szövegalkotás, azt követően a hallás utáni és olvasott szöveg értésével kapcsolatos gyakorlatokat, lehetőségeket tanulmányoztunk és próbáltunk ki. A nyelvtani problémákat tematikusan néztük végig: pl. Milyen gyakorlatok használhatóak a jövő idő gyakorlására? Ehhez összegyűjtöttünk játékokat, internetes teszteket, videoklipeket stb. A második héten a különböző médiumok hasznosítási lehetőségeit vettük át: nyomtatott és internetes újságokat, tévés műsorokat, filmrészleteket és ezek feldolgozására szolgáló pedagógiai anyagokat ismertünk meg. Nagy mennyiségű fénymásolt anyagot kaptunk, de még több digitális gyakorlat, zene, szöveg stb. került megosztásra.

A nyelviskola munkatársai mindenben a segítségünkre voltak. Számítógéphasználat, nyomtatási lehetőség, térképek biztosítása mellett nyomon követték az éppen Biarritz-ban ülésező G7 konferencia miatti változásokat, s felkészítettek bennünket a lezárásokra, illetve utazási korlátozásokra. Akinek szüksége volt, megszervezték a repülőtéri transzferét, volt, akinek szállást biztosítottak stb.

A csoport motiváltságát bizonyítja, hogy már az első naptól a közösségi hálón osztottunk meg egymással anyagokat, s ez a lelkesedés a képzés után is megmaradt: heti rendszerességgel érkeznek ötletek, módszerek, bevált gyakorlatok.

A képzést nagyon hasznosnak tartom: harmonikus arányban volt a tanulás és a pihenés, sok új módszer került a birtokomba és megismerhettem európai gondolkodású kollégákat.

Új hozzászólás