Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 25 április 2022 10:35

Országismereti képzés Bécsben Kiemelt

A kurzus résztvevőivel A kurzus résztvevőivel

Név: Nyári Adrienne

Küldő intézmény: Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

ERASMUS kurzus helye (ország, város): Ausztria, Bécs

ERASMUS kurzust szervező intézmény: Jutaki Bt.- Hungary-Expert DMC

 

 

 

Nagyon vártam már az utazás lehetőségét, országismereti tanfolyam keretében egy hetet töltöttem Bécsben, Ausztria fővárosában.  A tanfolyam szervezők és az iskolai koordinátor sok segítséget nyújtottak a kiutazáshoz, a szállásfoglaláshoz, ha kérdés adódott azonnal válaszoltak. Az oktatás helyszíne a belvárosban volt, mindenféle közlekedési eszközzel jól megközelíthető. A kurzuson nyolcan vettünk részt, hatan Magyarországról, ketten Lettországból és egy fő Észtországból érkezett. Nagyon érdekes volt megismerni más országok szokásait, iskolában alkalmazott módszereit. Az előadó nagyon felkészült volt, alaposan előkészítette az órákat. Olyan tananyagokat kaptunk, amiket itthoni munkám során is tudok alkalmazni. Jónak tartottam, hogy a kurzus vezető, több országban is járt már és élményeit velünk is megosztotta, így nem csak ausztriai érdekességeket tudhattunk meg, hanem össze is hasonlíthattuk az egyes országok szokásait.

Német tanulmányaim révén már sok mindent tudtam Ausztriáról, és fővárosáról, de most alkalmam nyílt a várost önállóan illetve csoporttársaim segítségével kulturális kincseit felfedezni, a bécsi életstílust megismerni. A tanfolyam során a következő témaköröket érintettünk: földrajzi fekvés, államforma, pénz, történelem-Habsburgok szerepe az ország életében, művészet, Operabál, újévi koncert, tradicionális ételek és italok, iskolarendszer. A témákat páros vagy csoportos formában dolgoztuk fel.

A hatodik napon dunai hajókiránduláson vettünk részt, ahol egy finom autentikus ételt is megkóstolhattunk, a Wiener Schnitzel-t (Bécsi szeletet), útközben hallhattuk J. Strauss An der schönen blauen Donau, a Kék Duna keringőt. Mindennap négy tanítási óra volt, utána önálló szervezésben ismerkedhettünk meg Béccsel, egy kötelező múzeumi látogatást fizettek, amiről a többieknek be kellett számolni. Egyénileg vagy csoportosan mentünk múzeumokba, kastélyokba, cukrászdába stb. Bécsi nevezetességek többsége a belvárosban található, gyalogosan jól megközelíthető. Nagyon jó volt az elméleti és a gyakorlati rész felosztása, mindenre jutott elég idő.

Számomra nagyon hasznos volt ez a tanfolyam és mindenkinek ajánlani tudom, hogy ilyen formán ismerkedjen meg más kultúrákkal. Nyelvi képességeim és szókincsem is sokat fejlődött. A munkahelyem kreditpontokkal ismeri el a mobilitásomat.

 

Projektünkről bővebben olvashat: https://www.kassaiszolnok.hu/index.php/palyazatok/erasmus-2017-1-hu01-ka101-078043

További információk

  • Helyszín: Bécs, Ausztria

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás